Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Desinficering av järnvägsstationen Yichang Östra i Hubei, inför återupptagandet av tågtrafiken. Bild: Wang Shen/Nya Kina/AP/TT

Hubei åter öppet efter två månader

Två månaders hårda reserestriktioner har nu hävts i Hubei, provinsen i Kina varifrån coronapandemin härstammar. Men framgången är fortfarande högst preliminär – mångmiljonstaden Wuhan förblir delvis stängd i två veckor till.

Tidningen Folkets dagblad publicerar bilder på startklara höghastighetståg, och rapporterar att tågen mellan Hubei och övriga Kina åter ska börja rulla.

Även i Wuhan börjar en del busslinjer åter att gå, enligt Folkets dagblad. Men på det stora hela hävs inte restriktionerna i staden förrän den 8 april. Det är på en marknad i Wuhan coronaviruset sars-cov-2, som ligger bakom pandemin, tros ha sitt ursprung.

Hubei har drygt 50 miljoner invånare, varav över 10 miljoner bor i Wuhan.

Skolor stängda

Med staden som undantag får resenärer nu åka in i och ut ur Hubei, så länge de är symtomfria. Skolorna har dock ännu inte öppnat.

Och transportlättnaderna sker stegvis. Från och med lördag kör tågen ända in i Wuhan, men stadsborna får inte åka åt andra hållet ut i övriga Kina förrän den 8 april, säger transporttalesmän i provinsen enligt nyhetsbyrån AFP.

Wuhans flygplats öppnar på lördag för både avgångar och ankomster – dock inte till och från Peking.

Samtidigt som provinsgränserna öppnades meddelade myndigheter att man inte kunnat se några nya smittofall av sjukdomen covid-19 inom Kina det senaste dygnet. Däremot fortsätter antalet fall bland resenärer som anländer i landet, 47 under det senaste dygnet.

Sänkta priser

Även dödsfallen bland tidigare insjuknade fortsätter, men är nu nere i ett fåtal. Fyra dödsfall i Kina med bakgrund i covid-19 rapporteras under dygnet, varav tre i Hubei, skriver AFP.

För att åter få fart på samhället i världens folkrikaste land går stora företag som Alibaba och JD.com ut med omfattande rabattprogram, uppger nyhetsbyrån Reuters. Även biljettpriser på tågen sänks, med upp till 45 procent.

Totalt har över 81 000 smittade rapporterats i Kina sedan utbrottet började i slutet av förra året. Närmare 3 300 av dessa har avlidit i sviterna av sjukdomen.