Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ett förstört klassrum i östra Ghouta, en förstad till Syriens huvudstad Damaskus. Över 1 100 barn lider av akut undernäring i det belägrade området, enligt FN:s barnfond Unicef.

Hungriga syrier letar mat i soporna

Den syriska flickan Sahar blev bara 34 dagar gammal. Bilderna på hennes utmärglade kropp sprids över världen – som en grym påminnelse om den humanitära kris som plågar Syrien. "Människor letar mat i soporna" säger en boende i det belägrade östra Ghouta till TT.

Hennes mamma var inte stark nog att amma henne och hennes pappa hade inte råd att köpa mjölk eller andra näringstillskott. När Sahar Dofdaas kropp gav upp – trots försök från läkare att rädda hennes liv – vägde hon inte ens två kilo, skriver nyhetsbyrån AFP vars reporter träffade flickan på ett sjukhus i Hamouria. Dagen innan dog ett annat barn av undernäring i samma område.

Och många fler riskerar att gå samma öde till mötes i det belägrade östra Ghouta, där över 1 100 barn lider av akut undernäring, varnar FN:s barnfond Unicef.

Brist på förnödenheter

Östra Ghouta, som ligger utanför den syriska huvudstaden Damaskus, var en gång ett av landets viktigaste jordbruksområden. Men rebellfästet står under belägring av regimen sedan 2013, vilket har orsakat allvarlig brist på mat och medicin samtidigt som flygattacker och beskjutning ödelagt delar av området.

Krisen i de belägrade förorterna uppges ha förvärrats sedan i maj, då regeringsstyrkorna tog kontroll över de tidigare rebelldistrikten Qaboun och Barzeh som fungerade som nav för den livsnödvändiga insmugglingen av förnödenheter till östra Ghouta via tunnlar.

Priset på mat har sedan dess stigit till summor långt över det normala. Många av de boende i östra Ghouta tvingas leta efter något ätbart i soporna, berättar aktivisten Wasim al-Khatib för TT.

"De flesta av oss kan bara äta en måltid varje dygn. Tusentals går hungriga. Många struntar i att äta så att de åtminstone ska kunna ge sina barn lite mat" skriver han i ett meddelande.

"Östra Ghouta måste vara en av världens värsta platser att bo på just nu. Många har knappt några pengar kvar och är i stort behov av hjälp."

I slutet av september kom 42 lastbilar med förnödenheter för 25 000 personer fram till östra Ghouta – då hade det gått över tre månader sedan någon hjälporganisation fått lov att ge sig in i området. Mycket mer behövs, men hjälpkonvojerna får sällan de tillstånd som krävs från Damaskus.

- Fler människor kommer att lida och fler människor kommer att gå hungriga, om inte hjälporganisationer konsekvent får tillgång till området för att leverera mat, säger Dina El-Kassaby, talesperson för FN:s livsmedelsprogram WFP, till nyhetsbyrån Reuters.

Grym taktik

Belägring är en grym taktik som sätter tusentals människoliv på spel och som har använts av såväl regimen som dess motståndare under inbördeskriget som rasat i landet sedan 2011. Fortfarande lever omkring 420 000 personer under belägring i tio områden i Syrien, enligt FN-organet Ochas senaste statistik.

Den tidigare FN-chefen Ban Ki-Moon varnade parterna i kriget för att användandet av svält som vapen är ett krigsbrott.