Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Storbritannien drottning Elizabeth har prövats hårt genom åren av skandaler och tragedier i den brittiska kungafamiljen. Bild: Joe Giddens/AP/TT
Storbritannien drottning Elizabeth har prövats hårt genom åren av skandaler och tragedier i den brittiska kungafamiljen. Bild: Joe Giddens/AP/TT

Huset Windsor och de kungliga kriserna

Beskedet att brittiske prins Harry och hans hustru Meghan lämnar (i alla fall delvis) sina kungliga liv är en skräll som heter duga. Men sensationen är bara en i raden för huset Windsor – där tragedier och skandaler hårt prövat dess överhuvud, drottning Elizabeth.

Det brittiska kungahusets snabba beslut i fallet Harry och Meghan tyder på att förmågan till krishantering vässats betydligt genom åren.

Den 8 januari tillkännagav paret på Instagram att de planerar att dra ner på sina kungliga åtaganden, en och halv vecka senare hade hovet lyckats snickra ihop en modell som kan bli en lösning för alla inblandade.

Annat var det förr.

Wallis Simpson

Nyhetsbyrån AFP har listat några av de skandaler och tragedier som skakat huset Windsor de gångna årtiondena. Flera av dem har också väckts till liv genom populära Netflix-serien The Crown som följts av en miljonpublik världen över.

Efter att ha varit brittisk regent i 326 dagar abdikerade kung Edward V III. Han valde kärleken, den två gånger frånskilda amerikanskan Wallis Simpson. Vid den tiden vigde inte den engelska statskyrkan par där någon av parterna varit gift tidigare och den tidigare maken/makan ännu var i livet. Abdikationen ledde till en konstitutionell kris. Edwards bror kung George VI (drottning Elizabeths far) fick ta över tronen. Exkungen gifte sig med Wallis Simpson och paret blev utfrysta av övriga kungafamiljen.

"Annus horribilis"

Drottning Elizabeths spralliga lillasyster prinsessan Margarets kärleksval skakade om rejält hos de rojalistiska britterna. I början av 1950-talet inledde hon och Peter Townsend en romans. Han var tidigare nära medarbetare till hennes far och han hade tidigare varit gift. Skandal igen. Margaret övertygades till slut att ge upp sin kärlek – under trycket av att hon annars riskerade förlora sina kungliga privilegier. Senare gifte hon sig med fotografen Antony Armstrong-Jones. Äktenskapet blev olyckligt och paret skilde sig 1978.

Fler kungliga skilsmässor skulle följa.

1992 var året drottningen beskrev som "annus horribilis". Den största sensationen var tronarvingen prins Charles och hans hustru prinsessan Dianas separation efter elva års äktenskap. Ungefär samtidigt meddelade son nummer två, prins Andrew, att han och makan Sarah Ferguson valt att gå skilda vägar. Dessutom blev den enda dottern, prinsessan Annes skilsmässa från maken Mark Philips klar detta år.

Dödskraschen i Paris

Prinsessan Diana omkom i en bilkrasch i augusti 1997. Ytterligare två personer dog i olyckan som skedde i en tunnel i samband med att bilen prinsessan färdades i jagades av paparazzifotografer.

Runt hela världen togs dödbudet emot med chock och sorg. Intensiteten i sorgen tycks också ha chockat det brittiska hovet. Många riktade samtidigt vrede mot den kungliga familjens tystnad efter dödbudet och mot det faktum att Buckingham Palace inte halat flaggan på halv stång. Efter en tid sänktes Union Jack på halv stång, och drottningen höll ett kort tv-tal där hon hyllade sin tidigare svärdotter. Vid den tv-sända begravningen bugade hon också inför Dianas kista.

Prins Andrew

Prins Andrew har ofta kallats "drottningens favoritson", skriver AFP i sin genomgång. Frågan är hur högt han står i gunst nu.

Prins Andrew anklagas för att ha haft sex med en 17-årig flicka som säger sig ha varit offer för människohandel genom den sexbrottsanklagade miljardären Jeffrey Epstein – som tog sitt liv medan han satt i häktet i somras.

Prinsen förnekade anklagelserna om att ha haft sex med flickan i en intervju med BBC i november, en intervju som en pr-expert liknade vid att "titta på när en man sjunker i kvicksand".

Efteråt tvingades prins Andrew lämna alla sina officiella uppdrag.

Harry och Meghans beslut kan i ljuset av dessa skandaler och tragedier framstå som ordnat och genomtänkt – men tillräckligt spektakulärt för att utgöra stoff för framtida produktioner av The Crown.

Ingrid Dahlbäck/TT

Ett blomsterhav utanför Kensington Palace i London för att hylla prinsessan Diana som dog i en bilkrasch 1997 i Paris. Arkivbild. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Ett blomsterhav utanför Kensington Palace i London för att hylla prinsessan Diana som dog i en bilkrasch 1997 i Paris. Arkivbild. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Den tidigare brittiske kungen Edward V III och Wallis Simpson efter att paret gift sig i juni 1937. Beslutet att gifta sig med varandra hade orsakat en konstitutionell kris i Storbritannien som ledde till att kungen abdikerade. Arkivbild. Bild: AP/TT
Den tidigare brittiske kungen Edward V III och Wallis Simpson efter att paret gift sig i juni 1937. Beslutet att gifta sig med varandra hade orsakat en konstitutionell kris i Storbritannien som ledde till att kungen abdikerade. Arkivbild. Bild: AP/TT

Elizabeth II blev Storbritanniens drottning när hennes pappa kung Georg VI avled 1952.

Landet är, precis som Sverige, en konstitutionell monarki där kungahuset har en ceremoniell roll även om drottningen formellt är en del av parlamentet och militär överbefälhavare. Den politiska makten ligger hos premiärministern och dennes kabinett medan monarken i ett sista steg skriver under all lagstiftning.

Den brittiska monarkin kan härledas till de många mindre kungadömen som fanns på de brittiska öarna på medeltiden och som senare blev ett engelskt och ett skotskt kungadöme. I början av 1700-talet gick dessa samman i kungadömet Storbritannien och ett parlamentariskt system upprättades. Ungefär samtidigt ärvdes den brittiska kronan av kurfursten i tyska Hannover, sedermera Georg I, och kronan gick vidare i tyska dynastier. I samband med världskrigen bytte kungaätten efternamn från det tyskklingande Sachsen-Coburg-Gotha till dagens Windsor.

Drottning Elizabeth och hennes make prins Philip har fyra barn: prins Charles, prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward. Prins Charles står i tur att överta tronen och i nästa led hans son William. Prins Harry är nummer sex i tronföljden.

Som brittisk monark har man en motsvarande titel i de 15 stater som ännu ingår i samväldet, däribland Australien, Kanada, Nya Zeeland och Jamaica.

Källor:: Encyclopaedia Britannica, Nationalencyklopedin, brittiska parlamentet