Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Indien kräver att meddelandetjänsten Whatsapp vidtar omedelbara åtgärder för att hindra falsk ryktesspridning. Arkivbild.

Indien kräver åtgärder mot ryktesspridning

Indiska myndigheter har fått nog av spridningen av falsk information som lett till lynchningar och mobbattacker runt om i landet under de senaste månaderna. Nu försöker de sätta stopp för ryktesspridningarna – något som kan bli svårt.

Landets it-departement har nu kontaktat ledningen för meddelandetjänsten Whatsapp, och krävt omedelbara åtgärder för att garantera att denna inte används för att sprida felaktig information.

Företaget svarar att man inte vill att tjänsten används för att sprida desinformation, men att detta är en utmaning att ta itu med. Nyligen meddelade Whatsapp att man utbildat användare i att identifiera falsk information, och också överväger att göra förändringar i den populära meddelandetjänsten.

Whatsapp som ägs av Facebook har sin största marknad, med över 200 miljoner användare, i Indien.

I söndags dödades fem personer och två misshandlades vid olika tillfällen i delstaten Maharashtra, och totalt har tio människor mist livet i lynchmobbningar den senaste tiden.

Ryktesspridningen och lynchningarna har också gjort att organisationer som arbetar mot människohandel tvingats lägga arbetet på is, då medarbetare fruktar att de riskerar att felaktigt utpekas för att kidnappa barn.