Hela Indien, världens näst folkrikaste land, har satts i ett slags karantän med anledning av coronaviruset. Bilden är från ett sjukhus i Hyderabad. Arkivbild.
Hela Indien, världens näst folkrikaste land, har satts i ett slags karantän med anledning av coronaviruset. Bilden är från ett sjukhus i Hyderabad. Arkivbild. Bild: Mahesh Kumar/AP/TT

Indisk guru kan vara superspridare av virus

ANNONS

En 70-årig guru har pekats ut som möjlig "superspridare" av coronaviruset i Indien. Sikhledaren reste tillbaka hem från virusdrabbade Italien och Tyskland och struntade i karantänen. I stället gav han sig ut för att predika i byar i delstaten Punjab. Han har därefter dött av covid-19.

Hela Indien har redan satts i ett slags karantän med kraftigt inskränkt rörelsefrihet. Men guruns framfart har fått myndigheterna att agera ännu kraftfullare. Minst 15 byar med mellan 15 000 och 20 000 personer har isolerats helt.

Hittills har minst 19 personer som varit i kontakt med gurun konstaterats smittade av viruset.

Guruns död har skakat Indien. En populär sångare har skrivit en sång om honom som fick över två miljoner visningar på Youtube på bara två dagar. Punjabs polischef tycker att alla ska ta textraden "jag spred sjukdomen... när jag strövade runt i byn som dödens skugga" som en varning.

ANNONS
ANNONS