Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Indiska coronalarmet: Dödlig svamp härjar

En ovanlig och potentiellt livsfarlig svampinfektion har upptäckts hos allt fler coronasjuka i Indien.
Svampen tar sig in i kroppen via bihålorna och kan sprida sig till lungor och hjärna.
Men risken att den dyker upp i Sverige bedöms vara obefintlig.

Den svarta svampen, som tillhör svampsläktet mucor, har upptäckts hos sårbara patienter i Indien den senaste tiden – bland dem flera med covid-19.

Svampen orsakar den mycket ovanliga och potentiellt livshotande infektionen mukormykos, med symptom som feber, rodnad kring ögon och näsa och i allvarliga fall blodblandade kräkningar.

Sionsjukhuset i Bombay har rapporterat 24 fall av svampinfektionen de senaste två månaderna, mot omkring sex fall per år innan pandemin, uppger Renuka Bradoo, som är chef för ögon-, näsa-, hals-avdelningen på sjukhuset, för BBC.

Hög dödlighet

Mukorsvampar finns bland annat i jord, växter, gödsel samt rutten frukt. Svampen tar sig in i kroppen genom bihålorna och kan därifrån sprida sig till lungor och hjärna.

Patienter som får vård sent riskerar att förlora synen och i sällsynta fall har läkare varit tvunga att operera bort den infekterades käkben för att undvika att svampen spridit sig till hjärnan.

Läkaren misstänker nu att ökningen av mukormykos, med en 50-procentig dödlighet, beror på de steroider som används för att vårda allvarligt sjuka coronapatienter.

Indien hårt drabbad av pandemin

Steroiderna verkar förvisso minska den skada kroppens immunsystem tar när det ska bekämpa coronaviruset. Men steroiderna minskar även immuniteten, som verkar bidra till ökningen av svampinfektionen.

– Nästan alla friska personer klarar av den här svampen. Men har man vissa sjukdomar är det allvarligt, och covid-19 verkar skapa en gynnsam miljö för att svampen ska sätta sig i lungorna, säger Constantin Urban, professor i klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet till Aftonbladet.

Det finns många typer av mucorsvampar, men den som upptäckts av indiska coronapatienter finns bara i tropiska miljöer. Det ska därför inte finnas någon risk att coronasjuka i Sverige drabbas av svampinfektionen.

Indien är det för tillfället inne i en förödande coronavåg. Fler än 25 miljoner har insjuknat och antalet döda är 280 000. Dödssiffran ökar i dagsläget med över 4 000 om dagen, men det verkliga antalet bedöms vara betydligt högre.