Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk vid toppmötet mellan EU och Asien i Bryssel den 19 oktober.
Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk vid toppmötet mellan EU och Asien i Bryssel den 19 oktober.

Irland tvivlar på brexitdeal i november

Kanske kan ett telefonsamtal mellan Bryssel och London sätta fart på brexitförhandlingarna. Dublin tvivlar på att en uppgörelse om Storbritanniens utträde ur EU kan bli klar före december.

ANNONS
|

På plats i Helsingfors, där Europas kristdemokratiskt konservativa håller kongress, konstaterar Irlands premiärminister Leo Varadkar att tiden tickar snabbt.

Att snabbt få till ett extrainsatt EU-toppmöte för att spika en brexit-deal lär inte bli enkelt.

- För varje dag som går blir sannolikheten allt mindre för att ha ett extratoppmöte i november, säger Varadkar efter att ha träffat sin finländske kollega Juha Sipilä.

Varadkar hoppas i stället på det ordinarie EU-toppmöte som är planerat till den 13–14 december.

ANNONS

- Men går vi bortom det är vi inne på det nya året och det tror jag inte blir bra, säger premiärministern enligt Reuters.

Brexitförhandlingarna har i princip stått still sedan mitten av oktober. Möjligen kan ändå onsdagens telefonsamtal mellan EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk och Storbritanniens premiärminister Theresa May skapa ny fart.

Särskilt många detaljer ges dock inte.

"Telefonsamtal med premiärminister May i morse för att stämma av framstegen i brexit-samtalen och diskutera vägen vidare", hälsar Tusk kortfattat via Twitter.

Bryssel, TT:s korrespondent
Fakta: Viktiga dagar för brexit

Här är några tunga datum att kryssa för i brexitkalendern:

13–14 december: Årets sista EU-toppmöte i Bryssel. Troligen sista chansen för att nå ett utträdelseavtal under 2018.

21 januari 2019: Avgörande dag i det brittiska parlamentet. Om inget utträdelseavtal ännu lagts fram blir det upp till parlamentet att avgöra hur fortsättningen ska se ut.

24–25 februari: Brexit lär diskuteras i korridorerna när EU-länderna håller toppmöte med Arabförbundet i Egypten.

11–14 mars: Planerad tid för EU-parlamentet att spika ett eventuellt utträdesavtal.

21–22 mars: Första ordinarie EU-toppmötet under 2019 blir sannolikt det sista med Storbritannien som medlem.

29 mars: Storbritannien lämnar EU kl 23, brittisk tid (vid midnatt den 30 mars, svensk tid).

30 mars: Om ett utträdesavtal finns på plats inleds en övergångsperiod för att möjliggöra ett så smidigt utträde som möjligt. Samtidigt kan formella förhandlingar inledas om framtida relation och handelsavtal mellan EU och Storbritannien.

ANNONS