Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I september varnade FN för att 80 procent av al-Raqqa skulle kunna vara obeboeligt efter de hårda striderna om staden. Infrastrukturen är i princip obefintlig.

IS drevs ut – kvar finns en minerad grushög

IS har drivits ut från al-Raqqa. Men den syriska staden ligger i ruiner och minor samt brist på rinnande vatten och elektricitet gör det svårt för människor att återvända hem.

Seger har utropats mot IS i staden som de terrorstämplade jihadisterna sett som den syriska kronjuvelen i sitt självutropade kalifat. Men det fanns inte mycket kvar att rädda – al-Raqqa är numera en spöklik skugga av sitt forna jag.

- Staden är förstörd och människorna traumatiserade. De har desperat försökt att hålla sig vid liv under luftangrepp och bomber. Bostäder har beskjutits och skolor och liknande har blivit måltavlor för angrepp, säger Fredrik Hammarbäck, pressekreterare på svenska Röda Korset.

Fönster och dörrar har förvandlats till svarta hål i de utblåsta hus som radar upp sig längs de grusfyllda gator som löper genom staden, som en gång huserade omkring 300 000 människor. Många flydde när IS tog kontrollen i början av 2014 och började halshugga de som motsatte sig dess extremt stränga tolkning av islam. Andra gav sig av när striden om staden trappades upp.

Mycket minor

Endast omkring 25 000 civila fanns kvar de sista skälvande dagarna av IS skräckvälde. Men andra kommer inte att kunna återvända innan området har rensats på sprängämnen, bland annat den försåtsminering som har blivit ett av IS-extremisternas signum. Den hindrar också hjälporganisationer från att ta sig fram.

- Det humanitära läget är svårt. Tillgång till mat, rent vatten och sjukvård är akut, men för att vi ska kunna inleda sådana insatser i den omfattning som behövs krävs en stabilisering av säkerhetsläget, säger Hammarbäck.

För att Röda Korset och dess samarbetsorganisationer ska kunna inleda mer långsiktiga insatser vill de ha säkerhetsgarantier från de stridande parterna, ett löfte om att vare sig hjälparbetare, civilbefolkning eller infrastruktur ska attackeras.

- Situationen måste stabiliseras och striderna upphöra. Först då är det möjligt för oss att reparera vattenledningar och laga vägar så att det går att ta sig fram, säger Hammarbäck.

- Då är det också möjligt för matbutiker och marknader att öppna igen och då kan vi få generatorer på plats så att människor kan få tillgång till elektricitet, som för tillfället ligger nere i området.

Svårt att återvända

Det väntas enligt nyhetsbyrån AFP dröja åtminstone en månad innan uppröjningsarbetet har kommit så pass långt att det ses som säkert för civila att återvända. Men eftersom många hem numera ligger i ruiner väntas tiotusentals personer bli kvar under lång tid i de flyktingläger som har satts upp omkring staden.

Den svåra uppgiften att förvandla al-Raqqa från en grushög till en stad som det återigen går att leva i ligger på det lokala rådet RCC. Det har delat in staden i olika områden och planerar att börja i utkanterna för att sedan arbeta sig in mot centrum.

- Vi kan inte göra någonting innan vi har blivit kvitt minorna. Den andra fasen är att återställa vatten- och elnäten. Efter att vi har gjort allt det kan vi gå vidare till skolorna, säger RCC-medlemmen Ibrahim al-Hassan till AFP.