Israels kyliga svar till Wallström

ANNONS
|

Utrikesminister Margot Wallström var i regionen i december då hon under en parlamentsdebatt gällande utrikesfrågor meddelade den nya positionen.

Hennes besked att man ska utse ett speciellt sändebud för att arbeta på en lösning av Israel-Palestina-konflikten får dock ett kyligt mottagande i Israel.

– Givet den svenska regeringens extraordinära framgångar med att bringa fred över hela världen är vi djupt tacksamma för beslutet att äntligen lösa den här regionens sjukdom. Varför kunde de inte ha kommit tidigare?, säger den israeliske utrikesministers presstalesman Emmanuel Nahshon till Times of Israel.

Wallströms presstalesman Pezhman Fivrin säger till Aftonbladet att man inte vill kommentera Israels utspel:

ANNONS

– Vi har naturligtvis ingen anledning att göra det. Det är många länder som har ett särskilt sändebud i Israel-Palestinakonflikten och även Sverige kommer inom kort att utse en diplomat. Det blir ett bra sätt att kunna vara delaktig i den frågan internationellt och vara Sveriges röst, säger han till Aftonbladet.

Wallström portad

LÄS MER:Wallström hängs ut på anti-Israel-lista

GP har tidigare skrivit om Israels relation till Margot Wallström.

I förra veckan meddelade Israels vice utrikesminister Tzipi Hotovely att landet inte tar emot officiella besök från svenska regeringsrepresentanter, enligt Times of Israel.

Israeliska utrikesdepartementet bekräftar uppgifterna för TT, men uppger att beslutet bara rör Sveriges utrikesminister.

-Det här berör enbart Margot Wallström som tyvärr har attackerat Israel allt sedan hon tog över som utrikesminister i Sverige, har Emmanuel Nahshon, talesperson för israeliska UD, till TT tidigare berättat.

Hur länge Wallström portas är oklart.

-Det beror helt och hållet på Wallström. Vi är en demokrati som försvarar oss mot terrorism. I stället för att ge sitt stöd anklagar hon oss på ett sätt som är helt oacceptabelt, sa Nahshon tidigare.

ANNONS