Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Israels militär: Flera Hamas-ledare döda i attacker

Strider mellan palestinier och israeler har fortsatt under natten. På Twitter uppger Israels försvar att flera nyckelfigurer i Hamas underrättelse har dödats i flygattacker.
Samtidigt varnar FN:s Mellanösternsändebud Tor Wennesland för att båda sidor är på väg "mot ett fullskaligt krig". Minst ett fyrtiotal personer har hittills dödats och flera hundra skadats.
På onsdagen kommer också uppgifter om att Hamas avfyrat pansarvärnsrobotar mot Israeliska mål.

En person uppges ha dött och två skadats allvarligt efter att Hamas avfyrat pansarvärnsrobotar, skriver The Times of Israel.

Under tisdagskvällen ljöd sirener i Tel Aviv, Israel och flygtrafiken ställdes in. Minst ett hus träffades av en raket. En kvinna dödades i angreppet, det tredje israeliska dödsoffret i tisdagens raketattacker.

På bilder och videos syns rökfyllda hus, uppbrunna bilar och sammandrabbningar mellan militär och civila. Bland annat bombades Gaza Citys högsta byggnad, Hanadi-tornet.

Den terrorstämplade islamiströrelsen Hamas, som styr Gazaremsan, säger att fler än 300 raketer har avfyrats mot Israel.

Den israeliska militären svarar att deras angrepp kom efter beskjutning från Gazaremsan – och enligt israeliska uppgifter rör det sig om fler än 1 000 raketer, som främst ska ha avfyrats av Hamas och Islamiska jihad.

På Twitter skriver Israels försvar (Israel Defence Forces) att man med jetplan har ”neutraliserat nyckelfigurer i Hamas underrättelsetjänst: Hassan Kaogi, chef för Hamas militära underrättelsetjänst, och Wail Issa, chef för militärens underrättelsetjänst mot spionage.”

”Det verkar som att vår information var bättre”, skriver man på kontot.

”Neutraliserat nyckelpersoner i Hamas”

Tidigare på tisdagen dödades två israeliska kvinnor i staden Ashkelon i södra Israel i raketbeskjutning från Gazaremsan. Parallellt har minst 26 palestinier dödats i israeliska flygräder mot mål i Gaza.

Enligt palestinska myndigheter var några av dödsoffren barn. Israeliska armén uppger dock att 15 stridande från Hamas och Islamiska jihad dödats i luftattackerna mot Gazaremsan.

– Vi har slagit till mot 130 militära mål som huvudsakligen tillhör Hamas, sade talespersonen Jonathan Conricus till medier tidigare på tisdagen.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har även utlyst undantagstillstånd i staden Lod i Israel, där oroligheter skylls på stadens arabiska minoritet. I ett uttalande säger Netanyahu att förstärkningar har skickats till Lod.

FN: På väg mot fullskaligt krig

Undantagstillståndet kommer dagen efter det att en israelisk arab uppges ha dödats i sammandrabbningar i Lod. Oroligheter bröt ut i staden i måndags, och eskalerade under tisdagen, enligt lokal polis.

Våldet mellan israeler och palestinier har kraftigt trappats upp de senaste dagarna.

Enligt Al Jazeera har 43 palestinier dött sedan i måndags, varav 13 av dem är barn. Minst fem israeler har dödats.

Under tisdagen sade Israels försvarsminister Benny Gantz att "det här bara är början" apropå de israeliska flygattackerna.

Bombattackerna mot Gaza är de mest omfattande sedan Gazakriget 2014, enligt det israeliska försvaret.

Hamasledaren Ismail Haniyeh svarade med ett "om Israel vill eskalera så är vi redo".

FN:s Mellanösternsändebud Tor Wennesland varnar nu för att båda sidor är på väg "mot ett fullskaligt krig".

Detta har hänt:

Situationen har varit mer spänd än vanligt i Jerusalem under en månads tid, sedan inledningen av ramadan i mitten av april.

Ilska väcktes bland palestinier då israelisk polis spärrade av torget vid Damaskusporten, som är en viktig samlingsplats under den muslimska fastemånaden. Beslutet utlöste den 12 april protester och flera dagar av sammandrabbningar mellan unga palestinier och kravallpolis.

Rättsfall om vräkning upprör

Situationens explosivitet har förstärkts av ett pågående rättsfall som kan leda till vräkningar av flera palestinska familjer i området Sheikh Jarrah i östra Jerusalem.

En israelisk domstol dömde tidigare i år till fördel för judiska bosättare som under lång tid gjort anspråk på bostäderna. Motiveringen var att marken tillhört judiska familjer före kriget 1948. Området ockuperades av Jordanien 1948–1967, då palestinska familjer som tidigare fått fly sina hem i västra Jerusalem och Haifa flyttade in i Sheikh Jarrah.

Israels högsta domstol planerade att ta upp en begäran om överklagan av vräkningsbeslutet på måndag nästa vecka. Men justitiedepartementet har meddelat att förhandlingen skjuts upp "på grund av rådande omständigheter".

Varför har Hamas blandat sig i?

Oroligheterna i Jerusalem har den senaste tiden spridit sig till Gazaremsan, där styrande islamistiska Hamas, som terrorstämplats av bland annat EU, hotat med att Israel ska få betala ett högt pris om "aggressionen" i östra Jerusalem inte upphör.

Upptrappningen sker i ett läge av politisk instabilitet både i Israel – där en ny regering ännu inte finns på plats efter valet tidigare i år – och på den palestinska sidan. Den palestinske presidenten på Västbanken, Mahmud Abbas, beslutade häromveckan att skjuta upp de planerade gemensamma palestinska valen i Västbanken och i Gazaremsan, vilket väckte Hamas missnöje.