Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet har varit drivande i att få till vad som kommit att kallas "burkaförbud". På bilden syns ett av partiets anslag vid centralstationen i Gèneve 2009.

Ja till "burkaförbud" i ny schweizisk kanton

Ytterligare en kanton i Schweiz, Sankt Gallen, kommer att införa ett regionalt förbud mot att i offentligheten bära plagg som helt täcker ansiktet. Detta sedan närmare 67 procent röstat för lagförslaget i en folkomröstning.

Därmed följer kantonen, belägen i nordöstra Schweiz, Ticinos exempel. Där infördes en liknande lag för två år sedan som beskrivits som ett burkaförbud då udden uppenbarligen varit riktad mot just den muslimska kvinnodräkten.

En lagtext som slog fast att "varje person som gör sig oigenkännlig genom att täcka sitt ansikte på offentlig plats, och därmed hotar den allmänna säkerheten eller social och religiös frid kommer att bötfällas" antogs av regionparlamentet i Sankt Gallen redan i fjol. Men den underställdes en folkomröstning efter krav från partierna De gröna och Unga socialister.

Schweiz regering har motsatt sig krav på att införa ett nationellt burkaförbud, och sagt att det är upp till regionerna att avgöra hur de vill göra. Det är dock sannolikt att det kan bli en nationell folkomröstning i frågan nästa år då högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet samlat in de 100 000 underskrifter som krävs för att få till en sådan.