Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson. Arkivbild.
Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson. Arkivbild.

Johnson-artikel blottar oenigheter om brexit

Den brittiska regeringens strävan att uppfattas som enad i brexitfrågan fick sig en törn på måndagen efter beskedet att landets topptjänsteman i förhandlingsgruppen om utträdet ur EU byter post. Oliver Robbins tar nu i stället platsen som Mays EU-rådgivare.

ANNONS
|

Den oväntade rockaden, bara en vecka innan förhandlingarna ska återupptas i Bryssel, kommer efter rapporter om oenigheter mellan Robbins och brexitministern David Davis.

Samtidigt har den frispråkige utrikesministern Boris Johnson skapat rubriker genom att författa en drygt 4000 ord lång artikel i Sunday Telegraph, som föregriper Theresa Mays stora brexittal i Florens i Italien på fredag. I artikeln lägger Johnson fram sin egen vision om ett Storbritannien utanför EU. Han förespråkar en ekonomi med låga skatter och få regleringar utanför EU:s tullunion och inre marknad.

Artikeln har väckt spekulationer om att Johnson vill att May lämnar partiledarposten i Tories. Och Johnson har anklagats för att försöka styra i kulisserna.

ANNONS

Till skillnad från May, som kampanjade för att stanna kvar i EU inför fjolårets folkomröstning var Johnson en entusiastisk förespråkare av lämna-sidan. Johnson har stöd bland parlamentsledamöter som stöder skilsmässan med EU, men som också känner oro för att May ska kompromissa fram en så kallad mjuk brexit och att Storbritannien blir kvar i EU:s inre marknad.

Oppositionspartiet Labours brexittalesperson beskriver de senaste dagarnas händelser som "ytterligare en helt ny dimension i regeringens kaotiska inställning till brexit."

TT-AP-AFP
ANNONS