Storbritannien genomför 'plan B'.
Storbritannien genomför "plan B". Bild: Adrian Dennis/AP/TT

Johnson: Hårdare restriktioner "köper tid"

Det blir återigen hårdare restriktioner i Storbritannien för att förhindra smittspridning, säger premiärminister Boris Johnson vid en presskonferens på onsdagskvällen. "Plan B" införs redan från torsdagen och innebär att alla som kan måste arbeta hemifrån.

ANNONS

Covidpass för större evenemang, nattklubbar och uteställen införs också. Företag kommer att få en vecka på sig för att anpassa sig till de nya reglerna när det gäller covidpass. Från och med fredag kommer det att krävas munskydd på de flesta allmänna mötesplatser.

– Vi köper oss mer tid för att få ut den tredje sprutan. Eftersom den verkar vara effektiv mot omikronvarianten så kan vi förhoppningsvis återgå till att försöka blicka framåt, säger Boris Johnson.

Julfester och skolföreställningar med historier hämtade ur bibeln, som är vanliga vid juletid i Storbritannien, är dock tillåtna.

– Vi tycker att det är okej att planera för julfester, men självklart ska alla vara försiktiga, säger Johnson.

ANNONS

Premiärministern har tidigare sagt att landet nu successivt är på väg ut ur pandemin. Men han har då också varit öppen med att det finns en "plan B", eftersom omikronvarianten av sars-cov-2 sprids snabbt

ANNONS