USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump. Arkivbild.

Källor: FBI utredde om Trump jobbat för Kreml

USA:s federala polismyndighet FBI inledde under 2017 en utredning om huruvida president Donald Trump arbetat för Ryssland, rapporterar The New York Times. Vita huset kallar uppgifterna absurda.

ANNONS
|

Utredningen – som drogs igång efter det att Trump sparkat den dåvarande FBI-chefen James Comey – bestod av en brottsutredning och en underrättelsedel. Den senare ska ha undersökt om Trump medvetet eller omedvetet arbetade för Moskva och om han var ett hot mot USA:s nationella säkerhet.

Brottsutredningen, som varit känd sedan tidigare, handlade om huruvida Trump gjort sig skyldig till förhindrande av rättvisa (obstruction of justice) genom att sparka Comey.

Trump kommenterar

Enligt The New York Times hade FBI misstänkt att Trump haft band till Ryssland redan under hans presidentvalskampanj 2016. När han sedan sparkade Comey, som markerat sitt oberoende gentemot Trump, såg FBI anledning att börja utreda misstankarna.

ANNONS

Donald Trump kommenterar uppgifterna på Twitter:

"Fick precis reda på av den misslyckade New York Times att de tidigare korrumperade cheferna på FBI, varav nästan alla fått sparken eller tvingats att lämna byrån av någon dålig anledning, inledde en utredning om mig, utan någon anledning och utan några bevis, efter att jag sparkade lögnaren James Comey, ett riktigt äckel".

Del av Muellerutredningen

Vidare skriver han att "jag har varit betydligt tuffare mot Ryssland än Obama, Bush eller Clinton." och "Samtidigt, som jag ofta har sagt, är det en bra sak att komma överens med Ryssland, inte en dålig".

FBI:s utredning införlivades senare i den särskilde åklagaren Robert Muellers bredare utredning om rysk påverkan på valrörelsen 2016, skriver The New York Times. Det är dock oklart om underrättelsedelen fortfarande bedrivs, tillägger tidningen.

Trump har vid upprepade tillfällen kallat Muellers utredning för en häxjakt.

TT
Bakgrund: Donald Trump och Ryssland

Misstankarna om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen, som amerikanska underrättelsetjänster har slagit fast lade sig i valrörelsen 2016, har förföljt presidenten sedan han tillträdde 2017.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Trumps förre säkerhetsrådgivare Michael Flynn avgick i februari i fjol sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna. Även den nu avskedade justitieminister Jeff Sessions, som under valrörelsen var senator, träffade ambassadören under 2016 och ställde sig därför utanför departementets Rysslandsutredning. Vidare mötte Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr 2016 en rysk jurist med koppling till Rysslands regering för att diskutera ett erbjudande om komprometterande uppgifter om Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

I maj i 2017 avskedade Trump FBI-chefen James Comey och sade senare att det hade med "Rysslandgrejen" att göra. Enligt Comey bad presidenten honom "släppa" utredningen av Michael Flynn. Senare samma månad utsåg USA:s justitiedepartement den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor". Muellerutredningen har lett till flera åtal, bland annat mot Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort och Trumps advokat Michael Cohen.

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval. Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

ANNONS