EU:s brexitförhandlare Michel Barnier. Arkivbild.
EU:s brexitförhandlare Michel Barnier. Arkivbild.

Känslorna svallar om brexit

De långsamma framstegen i brexitförhandlingarna med Storbritannien får känslorna att svalla i EU-parlamentet. Om ledamöterna fick bestämma skulle både premiärminister Theresa May och hennes utrikesminister snart vara utan jobb.

ANNONS
|

Tisdagens debatt i Strasbourg var till för att formellt stämma av läget, drygt ett halvår efter det brittiska utträdesbeskedet den 29 mars.

Som väntat konstaterar både EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och hans chefsförhandlare Michel Barnier att man ännu inte har nått så pass långt att man kan börja diskutera den framtida relationen mellan EU och Storbritannien – något som britterna vill få i gång så fort som möjligt.

- Vi måste först enas om villkoren för skilsmässan, betonar Juncker i debatten.

ANNONS

"Sätt medborgarna först"

Bland EU-parlamentets ledamöter märks samtidigt en tydlig frustration. Tyske Manfred Weber – gruppledare för kristdemokratiskt konservativa EPP – suckar tungt över att det brittiska regeringspartiet mest verkar ägna sig åt olika maktintriger runt premiärminister May och den betydligt mer brexitsugne utrikesministern Boris Johnson.

- I London är man väldigt kreativa med att skapa nya röda linjer för att tillfredsställa det egna partiet. Men Theresa May, jag ber er: sätt inte partiet först! Sätt Storbritannien först! Sätt medborgarna först! Och snälla, sparka Johnson! manar Weber i debatten.

Från de britter som ivrigast driver på för ett utträde är kritiken i stället riktad mot May.

- Jag hoppas att Konservativa partiet snart börjar säga offentligt det de redan säger till mig i det privata: att hon är ett slöseri med utrymme, att hon måste bort och att vi behöver en ordentlig premiärminister. Tack och lov att vi lämnar det här! säger EU-fientliga Ukips förre ledare Nigel Farage.

ANNONS

Ingen gisslan

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier irriteras i sin tur främst över anklagelser om att EU är ute efter revansch och hämnd.

- Ingen håller någon som gisslan, fräser Barnier – som trots allt är hoppfull om framgångar i nästa veckas femte förhandlingsrunda i Bryssel.

- Vår inställning är konstruktiv. Vi vill lyckas, säger Barnier i Strasbourg.

Bryssel, TT:s korrespondent
Fakta: Vägen vidare mot brexit

Efter Storbritanniens formella besked den 29 mars i år om sitt beslut att lämna EU har fyra förhandlingsrundor hållits med EU. Så här ser schemat ut framöver:

  • Tisdag 3 oktober: EU-parlamentet debatterar förhandlingsframstegen hittills.
  • Onsdag 4 oktober: Storbritanniens premiärminister Theresa May talar vid Konservativa partiets konferens i Manchester.
  • Måndag 9 oktober: Förhandlingsrunda fem inleds i Bryssel.
  • Torsdag 19 oktober: EU:s stats- och regeringschefer samlas till toppmöte för att bland annat diskutera om förhandlingar även kan inledas om framtida relation till Storbritannien.
  • ANNONS