Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kataloniens regionpresident Quim Torra. Arkivbild.

Känslostarkt när katalanskt styre svors in

Kataloniens nya regionala regering har nu svurits in, vilket innebär att Madrids sju månader långa direktstyre av regionen upphör. Regionpresidenten Quim Torra lovade genast att jobba för katalanskt självstyre.

- Denna regering förbinder sig att arbeta mot en oberoende stat i form av en republik, sade Torra som är nära allierad med den störtade tidigare regionpresidenten Carles Puigdemont.

Puigdemont drev igenom höstens uppmärksammade omröstning om självständighet och befinner sig nu i landsflykt.

Gula symboler

Känslomässiga scener utspelade sig under lördagens ceremoni där de 13 ledamöterna i det nya styret svor ämbetseden. Flera av dem bar gult, den färg som kommit att symbolisera självständighetsivrarnas strävan. En tom stol med ett gult band stod intill dem, för att hedra de katalanska separatister som sitter i fängelse eller flytt utomlands.

För att det nya styret skulle godkännas har fyra tidigare föreslagna ministrar, som är brottsmisstänkta för sina roller i regionens självstädighetssträvan, bytts ut.

Enligt Spaniens grundlag var Madrid tvunget att lämna tillbaka makten till lokalregeringen i Barcelona när den väl var är komplett, vilket alltså var fallet vid lunchtid på lördagen.

Vill prata

I samband med ceremonin sade Torra också att han vill inleda förhandlingar med det spanska centralstyrets nye premiärminister Pedro Sánchez. Denne tog över premiärministerposten på fredagen, efter att Spaniens tidigare premiärminister Mariano Rajoy fällts i en misstroendeomröstning.

Sánchez sade i torsdags att han skulle ta upp dialogen med Katalonien om han blev premiärminister.

Rajoy och hans spanska centralregering införde direktstyre av Katalonien i oktober, sedan regionalregeringen där tvingats avgå efter vad Madrid ansåg var en otillåten folkomröstning och självständighetsförklaringen under hösten.