Kongo-Kinshasas nyvalde president Félix Tshisekedi (till vänster) tillsammans med den tidigare presidenten Joseph Kabila. Arkivbild.
Kongo-Kinshasas nyvalde president Félix Tshisekedi (till vänster) tillsammans med den tidigare presidenten Joseph Kabila. Arkivbild.

Kabila försöker bita sig fast inom makteliten

Mycket pekar på att Kongo-Kinshasas ex-president Joseph Kabila, som lämnade över ledarskapet till Félix Tshisekedi efter valet, fortfarande försöker klamra sig fast i toppen av maktpyramiden. Vad som tycktes vara ett slut på Kabilas kritiserade styre liknar alltmer en skenmanöver.

ANNONS
|

På onsdagen fick Kabila ledarna för partialliansen Kongos gemensamma front (FCC) att skriva under en försäkran om lojalitet mot den omtvistade ex-presidenten.

Företrädare för de 18 allianspartierna träffades på Kabilas gård utanför Kinshasa. De skrev under en förpliktelse som omfattar sju punkter:

"Vi bekräftar vår hängivenhet och vår lojalitet mot hans excellens Joseph Kabila Kabange, ärad president i republiken", heter det i ett uttalande från FCC enligt nyhetsbyrån AFP.

Kabila-allians i majoritet

Kabila får enligt författningen inte fortsätta som president ytterligare en mandatperiod. Men FCC är efter valet den 30 december fortfarande det största blocket i parlamentet, där alliansen fick en överväldigande majoritet av platserna. Bedömare misstänkte redan före valet att Kabila avsåg att fortsätta styra landet bakom kulisserna.

ANNONS

I november enades den splittrade oppositionen om en gemensam presidentkandidat – affärsmannen Martin Fayulu. Men bara några dagar senare drog sig Tshisekedi ur samarbetet, drev en egen kampanj och vann presidentvalet.

Resultatet blev ett hårt slag mot oppositionen, och ifrågasattes såväl inom som utom Kongo-Kinshasa. Många misstänkte att en hemlig överenskommelse träffats mellan Tshisekedi och Kabila.

Anklagelser om valkupp

I söndags diskuterade Kabila och Tshisekedi, som fick långt färre parlamentsplatser än Kabilas FCC, planer på att bilda en alliansregering, enligt AFP. Men samtal om en regeringsallians mellan dem inleddes redan i slutet av februari.

Fayulu har protesterat mot resultatet och har beskrivit det som en valkupp. Resultatet överklagades till landets författningsdomstol, som dock fastställde valresultatet. Fayulu, som anser att valkommissionen fabricerat resultatet, har bett Afrikanska unionen att den ska tillsätta en särskild utredning som granskar valet.

TT
Fakta: Tshisekedi

Félix Tshisekedi leder Unionen för demokrati och sociala framsteg, UDPS. Partiet grundades av hans far och sonen tog över som ledare efter faderns död 2017.

Efter beskedet om att Félix Tshisekedi vunnit presidentvalet i Kongo-Kinshasa, förklarade han att den sittande presidenten Joseph Kabila inte längre ska ses som "en motståndare utan en partner i arbetet för att förändra landet i en demokratisk riktning". Han lovade samtidigt att bli en president för "alla kongoleser".

Källor: Utrikespolitiska institutet med flera

ANNONS