Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den sittande presidenten Joseph Kabila har hållit sig kvar vid makten i 18 år. Vad den misstänkta uppgörelsen, som både Kabila och Tshisekedi förnekat, skulle innebära är okänt.

Kabilas koalition säkrar parlamentet

Den styrande koalitionen i Kongo-Kinshasa har vunnit majoritet i parlamentet, enligt resultat från valkommissionen som AFP sammanställt. Detta trots att oppositionsledaren Félix Tshisekedi utropats till segrare i presidentvalet.

Än så länge har 429 av totalt 500 mandat fastställts. Men enligt nyhetsbyrån har kandidater som är lojala med president Joseph Kabila redan nått majoritet, med 288 säkrade mandat.

Preliminära resultat visade i veckan att presidentposten går till det äldsta och största oppositionspartiets ledare Félix Tshisekedi. Beskedet har varit starkt ifrågasatt, både av bedömare som misstänker en uppgörelse mellan Tshisekedi och Kabila, och av den andra stora oppositionskandidaten Martin Fayulu.

Han såg ut att gå mot seger inför valet och katolska kyrkans mäktiga biskopskonferens, med 40 000 valobservatörer på plats, bedömde honom som den tydliga vinnaren efter valdagen.

På lördagen meddelade Fayulus advokat Feli Ekombe att han dagen innan lämnat in en formell protest mot resultatet hos författningsdomstolen med krav på omräkning av rösterna. Under morgonen har vittnen för Reuters berättat om oroliga scener utanför Fayulus bostad. Anhängare till kandidaten som samlats där för att protestera mot Kabila och Tshisekedi rapporteras ha drivits bort av polis som omringat bostaden.

Även om själva valdagen förflöt relativt lugnt kom rapporter om logistiska problem och omfattande valfusk.

Både USA och EU kräver en grundlig redogörelse av rösträkningen och valresultatet.

Med den avgående presidentens koalition i majoritet i parlamentet kan Tshisekedi få det svårt att infria sina vallöften om en ny politisk era efter Kabila, som suttit vid makten i 18 år.

Rättelse: I en tidigare version av texten angavs fel dag för när valprotesten lämnades in.