USA:s president Donald Trump håller sitt direktsända State of the union-tal till nationen.
USA:s president Donald Trump håller sitt direktsända State of the union-tal till nationen.

Kan Trump navigera nytt politiskt landskap?

Vackra ord om enighet men samtidigt mörka hot mot pågående utredningar och fortsatta krav på en gränsmur mot Mexiko. USA:s president Donald Trump står för första gången inför en riktig politisk opposition och i sitt tal till nationen försökte han förhålla sig till den.

ANNONS
|

- Om vi ska ha fred och lagstiftning kan det inte vara krig och utredningar, slog en bestämd Donald Trump fast från talarstolen i Capitolium.

Presidenten framhöll att ”löjliga, partiska” utredningar kan skada den ekonomiska utvecklingen – med tydlig adress till den särskilde åklagaren Robert Mueller som undersöker rysk påverkan på valrörelsen 2016 och huruvida Moskva agerade i samröre med Trumpkampanjen.

Vägrade tillträde

Snett bakom den republikanske presidenten satt hans nya politiska motståndare, kongressens demokratiska talman Nancy Pelosi. Hon smålog emellanåt men såg ofta skeptisk ut – i synnerhet när Trump talade om det hot som han anser att "kriminella, olagliga migranter” utgör.

ANNONS

- Enkelt uttryckt, murar fungerar och murar räddar liv, hävdade Trump och lade ut texten om den narkotika och de kriminella gäng som han anser flödar över USA:s murlösa gräns.

Det är just på grund av Pelosi som State of the union-talet hölls en vecka senare är planerat. Pelosi och Demokraterna, som vid årsskiftet tog över majoriteten i representanthuset, har vägrat att ge efter för presidentens krav på finansiering av en gränsmur mot Mexiko, vilket har lett till ett utdraget budgetbråk.

Det orsakade den längsta nedstängningen av statsapparaten i USA:s historia. Under januari vägrade Pelosi presidenten tillträde till sin kammare med hänvisning till nedstängningen, något som han helt sonika fick finna sig i.

Ny verklighet

Och Pelosi är inte ensam. Under sitt drygt timslånga tal kunde Trump titta ut över en kammare med fler demokrater än republikaner och rekordmånga kvinnliga ledamöter. En stor andel av dem var liksom Pelosi klädda i vitt för att hedra de kvinnor som kämpade för rösträtt i början av förra seklet. Av dem fick presidenten stående ovationer när han noterade att 58 procent av fjolårets nya jobb i USA gick till kvinnor.

ANNONS

Men för Trump måste de i övrigt ganska skeptiska demokratiska åhörarna ha påmint om den nya politiska verklighet han befinner sig i. Under de kvarvarande två åren av mandatperioden kommer han att tampas med en hängiven opposition, som lovat att syna hans politik och dra i gång utskottsutredningar av såväl Trumps familj som hans affärsorganisation och politik.

- Vi kommer inte att se åt andra hållet när vi står inför korruption. Och vi kommer att gå till botten med Rysslandsutredningen, lovade Adam Schiff, demokratisk ordförande i representanthusets underrättelseutskott, i nyhetskanalen CNN kort efter talet.

Trovärdig?

Dessutom har flera medlemmar av Trumps eget parti Republikanerna öppet vädrat kritik mot bland annat presidentens beslut att dra tillbaka USA:s soldater från Syrien och hans upptinade relation med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. I talet aviserade Trump ännu ett toppmöte med Kim, i Vietnam den 27-28 februari.

Lägg därtill att den Twitterglada presidentens trovärdighet är begränsad när han talar om enighet, samarbete och framtidens löftesrika möjligheter. Han har varit inne på samma tema i tidigare kongresstal – för att bara timmar senare återgå till att angripa och ibland förolämpa motståndare via sociala medier.

ANNONS

Nu står han dessutom inför en kongress där ett stort antal ledamöter har eller inom kort väntas lansera egna satsningar på Vita huset inför presidentvalet 2020 och därför lär vara extra stridslystna gentemot honom.

TT
Fakta: Så tycker amerikaner om USA:s styre

41,2 procent av amerikanerna tycker att president Donald Trump gör bra ifrån sig medan 55,3 procent är av motsatt åsikt.

33,6 procent anser att landet utvecklas i rätt riktning, medan 58,8 procent tycker att USA har slagit in på fel väg.

18,3 procent av amerikanerna tycker att kongressen gör ett bra jobb. 71,1 procent gör tummen ner för de folkvalda.

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar

Fakta: Talman Nancy Pelosi

Född 1940 i Baltimore i Maryland i en italienskamerikansk familj. Blev tidigt intresserad av politik, tog en examen i statsvetenskap 1962 och praktiserade därefter hos demokratiska kongressledamöter i Washington DC.

Flyttade till San Francisco i Kalifornien och engagerade sig i Demokratiska partiet. Har representerat Kalifornien i representanthuset sedan 1987. Hon har bland annat suttit i budget- och underrättelseutskotten och var en uttalad motståndare mot Irakkriget som inleddes under den republikanske presidenten GeorgeW Bush.

2007 blev hon historisk genom att väljas till USA:s första kvinnliga talman, en position hon hade fram till 2011 då Republikanerna tog tillbaka majoriteten i representanthuset. 2019 blev hon återigen talman, efter att Demokraterna vunnit majoriteten i kammaren i mellanårsvalet i november 2018.

Gift med affärsmannen Paul Pelosi sedan 1963. Paret har fem barn och nio barnbarn. De bor i Pacific Heights i San Francisco, ett område med utsikt över Golden Gatebron, och har även en vingård i delstaten.

Bakgrund: USA:s president Donald Trump

Till mångas förvåning besegrade den republikanske affärsmannen och invandringshöken Donald Trump demokraten Hillary Clinton i presidentvalet 2016. Han svor ämbetseden och flyttade in i Vita huset den 20 januari 2017. Hans vallöfte var att göra Amerika stort igen.

Donald Trump föddes 1946 i Queens i New York. Han har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania och har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Han är en kontroversiell miljardär och tv-personlighet som skrivit ett 15-tal böcker. Trump fick 2007 en stjärna på Walk of Fame i Hollywood, den trottoar i Los Angeles som är belagd med stjärnor med namn på betydande personer i underhållningsbranschen. Detta efter att ha medverkat i tv-programmet "The Apprentice".

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Han har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetar i Vita huset liksom maken Jared Kushner, som är en av Trumps högt uppsatta rådgivare.

Trump tycker om att spela golf och är förtjust i snabbmat. Han är den förste amerikanske presidenten som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han övervägt att ställa upp i presidentval tidigare.

ANNONS