Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Roger Torrent, talman i Kataloniens parlament. Arkivbild.

Katalanske talmannen vill inte ha val igen

Talmannen i Kataloniens parlament vill inte ha ett nytt val i regionen, trots att en regionpresident fortfarande inte har kunnat tillsättas.

- Ett nytt val skulle inte, enligt min åsikt, vara i Kataloniens intresse, säger talmannen och separatistpolitikern Roger Torrent.

Katalonien har befunnit sig i politiskt limbo sedan den spanska centralregeringen införde direktstyre av regionen efter höstens otillåtna folkomröstning och självständighetsförklaring.

I regionalvalen i december tog separatistpartier hem flest platser i parlamentet, men en ny regionpresident har inte kunnat sväras in eftersom de tre kandidaterna anklagas för uppror.

- Frågan måste ställas direkt till den spanska regeringen och domstolarna. Hur länge ska de fortsätta förhindra Kataloniens president från att tillsättas? säger Torrent.

Den tidigare regionpresidenten Carles Puigdemont, som ses som förstahandsvalet, har gått i exil. Två andra kandidater, Jordi Sànchez och Jordi Turull, sitter fängslade.

Om en ny regeringsbildare inte kan utses senast den 22 maj måste nyval utlysas.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har sagt att de katalanska politikerna har sig själva att skylla för att det tagit sådan tid, eftersom de bara utsett kandidater som är i klammeri med rättvisan.