Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bedömare spekulerar i om Kataloniens parlament kommer att utropa självständighet när de samlas på torsdag. Ett annat alternativ är att utlysa nyval.

Katalonien bestrider indraget självstyre

Om den spanska regeringen gör verklighet av hotet om att upphäva Kataloniens självstyre så kommer den katalanska regionregeringen att överklaga.

En talesperson för regionregeringen i Barcelona säger att man kommer att vända sig till författningsdomstolen för att pröva lagligheten i att aktivera artikel 155.

Paragrafen ger centralregeringen rätt att "vidta nödvändiga åtgärder" om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen och åberopades av premiärminister Mariano Rajoy, när han gav besked om att avsätta regionregeringen i Katalonien och utlysa nyval.

Formellt är det dock senaten som fattar beslut i frågan, vilket väntas ske på fredag. Dagen innan ska det katalanska regionparlamentet samlas för att bestämma hur man ska reagera på beskedet. Ett alternativ är att utropa självständighet, ett annat att utlysa nyval.

Regeringen i Madrid kräver dock att regionpresident Carles Puigdemont backar från kravet på självständighet.

- Om hans uppträdande ligger inom konstitutionen och lagen så blir vi överlyckliga. Men om det bara handlar om att upprepa hans position om Kataloniens självständighet så kan vi inte göra något annat än att fortsätta med de åtgärder som redan presenterats av regeringen, säger Spaniens justitieminister Rafael Catalá.