Den katalanska regeringens president Carles Puigdemont (till höger) och vicepresidenten Oriol Junqueras.
Den katalanska regeringens president Carles Puigdemont (till höger) och vicepresidenten Oriol Junqueras.

Katalonien: "Spelreglerna har förändrats"

Den regionala katalanska regeringen medger att deras planerade folkomröstning om självständighet fått sig en rejäl törn efter den spanska regeringens skarpa åtgärder.

ANNONS
|

- Det är uppenbart att spelreglerna har förändrats, säger Kataloniens vicepresident Oriol Junqueras, som tillhör det vänsterorienterade katalanska nationalistpartiet ERC, till katalanska TV3.

Spansk polis har hittills beslagtagit nära 10 miljoner röstsedlar och gripit 14 katalanska regeringstjänstemän. En av dem är Junqueras högra hand, ekonomitalesmannen Josep Maria Jové.

De överraskande åtgärderna har fått tusentals separatister att protestera på Barcelonas gator.

- Att folkomröstningen inte kommer gå att hålla på det sätt som vi ville är uppenbart, säger Junqueras, som tillägger att han är övertygad om att majoriteten av katalanerna vill rösta.

ANNONS

Flera opinionsundersökningar pekar mot att katalanerna är delade när det gäller själva självständighetsfrågan, men att en bred majoritet vill att folkomröstningen ska hållas.

Den spanska regeringen menar dock att landets konstitution säger att nationen är "odelbar", och att det enbart är den nationella regeringen som kan utlysa en folkomröstning.

TT-AFP
ANNONS