Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kim Jong-Un och Moon Jae-In.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Kim och Moon hyllas för historiskt möte

Ett viktigt första steg, men ännu återstår mycket hårt arbete. Mötet mellan Kim Jong-Un och Moon Jae-In välkomnas av ledare världen över.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) är positiv till överenskommelsen om fred och nedrustning på Koreahalvön.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

"Dagens toppmöte mellan Moon Jae-In och Kim Jong-Un har resulterat i välkomna löften om fred och nedrustning. Båda parter förtjänar beröm för denna utveckling", skriver hon i ett meddelande till TT.

"Mötet visar på vikten av dialog framför konflikt. Förhoppningsvis kan dagens överenskommelse vara ett steg mot Nordkoreas avskaffande av sitt kärnvapen och robotprogram och till regional säkerhet och samarbete", fortsätter Wallström.

"Ännu återstår mycket arbete. Sverige kommer att fortsätta sitt diplomatiska stöd för att finna en fredlig och varaktig lösning av konflikten på den koreanska halvön."

"Viktigt steg"

Nato-chefen Jens Stoltenberg betonar också att mycket arbete återstår.

- Det här ett väldigt viktigt första steg. Jag tror absolut att det hårda internationella trycket (på Nordkorea) har lett dit vi är i dag, säger vid en presskonferens.

Han betonar också vikten av de politiska sanktionerna mot Nordkorea blir kvar ”till vi får se verkliga förändringar”.

- Det är uppmuntrande, men vi måste vara medvetna om att vi fortfarande har mycket hårt arbete framför oss.

USA:s president Donald Trump kommenterade mötet på Twitter.

"Efter ett rasande år av robotuppskjutningar och kärnvapenprov hålls nu ett möte mellan Nord- och Sydkorea. Bra saker händer, men bara tiden kan utvisa (vad som kommer att hända)!" skriver han.

"KOREAKRIGET KOMMER ATT TA SLUT! USA och dess FANTASTISKA folk kan vara väldigt stolta över vad som händer i Korea!" fortsätter Trump.

Berömmer deras mod

Även Kina prisar de två koreanska ledarnas möte och berömmer dem för deras mod och politiska beslut.

- Vi hoppas och ser fram emot att de tar det här tillfället i akt att arbeta för långsiktig stabilitet på halvön, säger Hua Chunying, talesperson för utrikesdepartementet, enligt AFP.

Det ryska utrikesdepartementet hyllar också mötet och säger att Ryssland är redo att hjälpa till för att underlätta ett framtida samarbete på ett praktiskt plan, med saker som järnvägar, gas och elektricitet.

Japans premiärminister Shinzo Abe är försiktigt positiv, och tar tillfället i akt att samtidigt uppmana Pyongyang att vidta konkreta åtgärder för nedrustning.

- I dag har president Moon Jae-In och ordförande Kim Jong-Un haft uppriktiga diskussioner och Nordkoreas nedrustning. Jag vill välkomna det som ett steg i positiv riktning mot en omfattande lösning på en rad frågor för Nordkorea.

- Vi kommer att hålla ögonen på vad Nordkorea gör i framtiden.