Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kirgizisk polis skjuter gummikulor för att stoppa anhängare till expresidenten Almazbek Atambajev i byn Koi-Tash den 8 augusti. Bild: Vladimir Voronin/AP/TT

Kirgizisk expresident uppges ha planerat kupp

Kirgizistans expresident Almazbek Atambajev – som greps i en räd i förra veckan – planerade ett kuppförsök mot regeringen, enligt myndigheterna.

-Hans avsikt var att iscensätta en kupp. Jag säger det officiellt, säger Orozbek Opumbajev, chef för Kirgizistans nationella säkerhetsstyrkor, under en presskonferens i huvudstaden Bisjkek.

Konflikten mellan expresidenten och den sittande regeringen, med president Sooronbaj Zjeenbekov i spetsen, har tilltagit de senaste veckorna. Ett första försök att storma Atambajevs bostad i byn Koi-Tash i onsdags avbröts, efter att Atambajevs anhängare ingripit för att förhindra ett gripande. Ett befäl i specialstyrkorna uppges då ha dödats.

Atambajev, som styrde landet mellan 2011 och 2017, kunde till slut gripas i torsdags. Totalt skadades 170 personer i oroligheterna 7–8 augusti, uppger myndigheterna.

-Atambajev är misstänkt för att ha använt våld mot myndighetsrepresentanter, för att ha orsakat civila oroligheter och för att vara hjärnan bakom ett mordförsök, säger landets chefsåklagare Zamir Beishekejev, enligt den oberoende ryska nyhetsbyrån Interfax.

Atambajev och efterträdaren Zjeenbekov var vänner när Atambajev lämnade över makten, men hamnade i luven på varandra efter det att expresidenten öppet kritiserat Zjeenbekov.

Efter att parlamentet därefter hävt Atambajevs immunitet har han kallat den nya regeringen för en "maffiaklan". De har i gengäld kapat elförsörjningen till Koi-Tash och stängt av byn från mobilnätet och internet.

Kirgizistan är en av fem forna sovjetrepubliker i Centralasien och gränsar till Kina, Kazakstan, Tadzjikistan och Uzbekistan. Landet blev självständigt vid Sovjetunionens sönderfall 1991.

Landet är ungefär hälften så stort som Sverige och har drygt fem miljoner invånare. Huvudstad är Bisjkek med cirka 800 000 invånare.

Drygt två tredjedelar av invånarna är kirgizer, 15 procent är uzbeker och tio procent är ryssar. Invånarna bor huvudsakligen i tre områden: på slätten kring huvudstaden Bisjkek i nordväst, kring sjön Issyk-Kul i nordost och i Fergana-dalen i sydväst.

Islam är den dominerande religionen.

Ekonomin är beroende av inkomster från utvandrade kirgizer och guldgruvan i Kumtor, som står för 10 procent av BNP.

Politiken präglas av motsättningar mellan klaner i den sydvästra och den norra landsändan. Spänningar mellan kirgizer och uzbeker i Ferganadalen kulminerade 2010 i våld som krävde hundratals dödsoffer och tvingade den auktoritäre presidenten Kurmanbek Bakijev på flykt.

Sedan dess har landet regerats av en rad flerpartikoalitioner dominerade av socialdemokrater och demokratin har gradvis stärkts. Utvecklingen bromsas dock av korruption och organiserad brottslighet.

Källor: TT, Landguiden/UI