Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Klimatlarmet: Rekordtidig körsbärsblomning i Japan

I Japan har körsbärsträden börjat blomma tidigare än på 1 200 år. Forskare menar att klimatförändringarna ligger bakom förändringen – och konsekvenserna riskerar bli allt allvarligare på sikt.
– Ekosystemen riskerar att kollapsa i framtiden, säger professorn i geovetenskap Amos Tai till CNN.

Den årliga körsbärsblomningen – Hanami – med en över tusenårig historia, ses som en av de viktigaste årliga högtiderna i Japan. Under några få vårdagar varje år blommar körsbärsträden. Familj och vänner går man ur huse, ofta för att ha picknick under träden.

Exakt datum för blomningen varierar från år till år, och har med faktorer som väder och regn att göra. Trenden över tid är dock att blomningen flyttas fram. Under flera århundraden skedde den först i mitten av april men att gradvis flyttas fram sedan 1800-talet.

Forskare vid universitetet i Osaka har med hjälp av data från staden Kyoto tillbaka till år 812 kunnat konstatera att årets blomning i Kyoto – som stod i zenit den 26 mars – var den tidigaste på drygt 1 200 år.

Forskare. Ekosystem kan kollapsa

Och i huvudstaden Tokyo skedde full blomning redan den 22 mars – det näst tidigaste datumet i historien.

Forskare kopplar detta till klimatförändringarna.

– När den globala temperaturen ökar inträffar den sista vårfrosten tidigare och blomningen sker fortare, säger Lewis Ziska, klimatforskare vid Columbiauniversitetet till CNN.

Amos Tai, professor i geovetenskap vid Hongkongs kinesiska universitet, säger att den tidiga blomningen bara är toppen av ett isberg i det globala fenomen som kan destabilisera naturliga system och länders ekonomier.

Den ökande urbaniseringen som gör städerna varmare än den omgivande landsbygden, är ett skäl. Den viktigaste anledningen är dock de temperaturökningar som orsakas av klimatförändringarna, slår forskarna fast.

– Ekosystemen är inte vana vid denna typ av stora fluktuationer, det ger dem en hög grad av stress. Ekosystemen riskerar att kollapsa i framtiden, säger Amos Tai till CNN.