Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den republikanska Alaskasenatorn Lisa Murkowski. Arkivbild.

Knivar slipas inför utfrågning av HD-domare

Abortfrågan är i fokus för vad som ser ut att blir årets stora politiska strid i Washington DC: Republikanernas kamp för att få president Trumps näste HD-domarkandidat godkänd. Presidenten planerar att offentliggöra sitt val på måndag.

Den åldrige domaren Anthony Kennedy har inte ens hunnit gå i pension – och Donald Trump har bara börjat intervjua möjliga efterträdare från en lista med cirka 25 konservativa jurister. Men i senaten, den 100 personer tunga kongresskammare som ska godkänna domarkandidaten, slipas knivarna.

"Talangfulla, briljanta"

Dragkampen handlar främst om fem senatorer: Två republikaner som är för abort, två demokrater som är abortmotståndare och en demokratisk senator från en mycket Trumpvänlig delstat. Det räcker med enkel majoritet för att få en domare godkänd, men det kan ändå bli en utmaning för Republikanerna som har 51 av de 100 platserna. Detta eftersom Arizonarepublikanen John McCain varit frånvarande hela året, då han kämpar mot hjärncancer, och det finns senatorer som inte alltid är trogna partilinjen.

Skälet till att abortfrågan är i fokus är att den nio personer starka domstolen fram tills nu upprätthållit Roe mot Wade, det uppmärksammade rättsfall som 1973 slog fast att fri abort ingår i den grundlagsskyddade rätten till privatliv. Men med en riktigt konservativ efterträdare till "vågmästardomaren" Kennedy, som röstat liberalt i fall som rör medborgerliga fri- och rättigheter, vädrar USA:s många abortmotståndare morgonluft. Bedömare har förutspått att abort inom 18 månader kan bli olagligt i ett tjugotal konservativa delstater om Högsta domstolen får en konservativ majoritet.

President Trump har sagt att han har omkring fem personer på sin topplista, varav två kvinnor, och att han planerar att offentliggöra sitt beslut på måndag. Nyhetskanalen CNN:s källor uppger att de federala domarna Amy Coney Barett och Brett Kavanaugh finns bland slutkandidaterna. På måndagen mötte de – samt kollegorna Raymond Kethledge och Amul Thapar – presidenten för varsin enskild intervju.

- Vi har fantastiska människor. Mycket talangfulla, briljanta, i huvudsak konservativa domare, sade Trump nyligen enligt webbtidningen The Hill.

Före valet?

Republikanerna vill gärna ha den nya domaren på plats i god tid före mellanårsvalet den 6 november, eftersom det finns en liten risk att partiet förlorar majoriteten i senaten då. Men om det ska ske gäller det att få med Alaskarepublikanen Lisa Murkowski och hennes Mainekollega Susan Collins på tåget, trots att båda är för abort.

Collins har sagt att hon inte kommer att stödja en kandidat som "visar fientlighet" mot Roe mot Wade.

Demokraterna lär kämpa lika hårt för att hålla i Indianasenatorn Joe Donnelly och West Virginias Joe Manchin, som båda är abortmotståndare och därför kan tänkas rösta för en domarkandidat med liknande åsikter. De och Heidi Heitkamp, demokrat från det djupt konservativa North Dakota, hade häromdagen ett privat möte med Trump för att diskutera nomineringen, rapporterar public service-kanalen NPR.