Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

USA:s president Donald Trump.

Kongressrapport ger Trump mothugg om klimatet

USA:s president Donald Trump är skeptisk till att människan ens påverkar klimatet. Men en årlig statlig rapport varnar för enorma ekonomiska följder i landet av klimatförändringarna.

"Med fortsatta utsläppsökningar av historiska proportioner förutspås de årliga förlusterna i en del sektorer i slutet av århundradet att uppgå till hundratals miljarder dollar", står det i rapporten National Climate Assessment.

Rapporten på över 1 000 sidor görs på uppdrag av kongressen och har sammanställts av över 300 forskare.

De upprepar att klimatförändringarna kommer att slå mot den globala ekonomin och att det krävs "omfattande och hållbara globala utsläppsminskningar och regionala anpassningsinsatser" för att bromsa de väntade skadorna på amerikansk infrastruktur, egendom och ekonomisk tillväxt.

"Klimatpåverkan utanför våra gränser väntas i ökande grad påverka vår handel och ekonomi, inklusive import- och exportpriser och amerikanska företag med verksamhet och försörjningskedjor utomlands", står det.

Trump avfärdade fjolårets upplaga av samma rapport och har de senaste dagarna avlossat flera inlägg på Twitter där han noterar kylan på USA:s östkust och använder den för att ifrågasätta den globala uppvärmningen.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs ett felaktigt tidsperspektiv i första citatet.