Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Flygplan har satts in för att bekämpa bränderna i en nationalpark i närheten av Neapel i Italien.

Kraftiga bränder i södra Europa

Kraftiga mark- och skogsbränder rasar längs kusten i Kroatien och Montenegro och minst hundra turister har evakuerats. I Italien bekämpar brandmän över tusen bränder runt om i landet, bland annat i närheten av Rom.

Montenegro har bett om internationell hjälp för att bekämpa de mark- och skogsbränder som rasar längs den adriatiska kusten. Minst hundra turister har evakuerats från ett kustområde som drabbats hårdast av bränderna. Landets flotta har hjälpt till med evakueringen.

Starka vindar och torka har bidragit till att bränderna kunnat sprida sig och hota bostadsområden och campingplatser.

Längre norrut i Kroatien bekämpar brandmän kustnära bränder som förstört byggnader i flera byar utanför staden Split. I Zrnovica, öster om Split, har många äldre evakuerats från ett område som täckts av rök.

Flera svenska resebyråer meddelar att de följer myndigheternas information, men har inte under måndagskvällen några planer på att evakuera sina resenärer i Kroatien.

- Alla gäster finns kvar och vi har kontakt med allihop och kommer inte att evakuera, det finns inga sådana beslut just nu i alla fall, säger Apollos presschef Ann-Sofie Olsson till TT.

I Italien försöker brandmän få kontroll över fler än tusen mark- och skogsbränder i regionerna Lazio, där Rom ligger, Toscana, Apulien, Kampanien och Kalabrien.

Förra veckan evakuerades hundratals turister med båt från Sicilien för att undkomma bränder på ön. Högre temperaturer än normalt och avsaknaden av regn har gjort att bränderna spridits.