Nigerias president Muhammadu Buhari. Arkivbild.
Nigerias president Muhammadu Buhari. Arkivbild.

Krasslig president göder politisk oro

Efter att ha varit utomlands i över två månader för vård uppges Nigerias president Muhammadu Buhari inom kort kunna återvända. Men oklarheten kring hans hälsa väcker oro för att en maktkamp är under uppsegling i kulisserna.

ANNONS
|

Det var i vintras som spekulationerna om Buharis hälsotillstånd satte igång efter att han reste en första vända till London. Enligt den officiella versionen var han där för att semestra och genomgå rutinartade medicinska kontroller.

Men Buhari blev kvar i två månader och när han återvände i mars tillstod han att han varit sjuk och att han skulle behöva göra uppföljande tester.

Efter det kunde han bara delvis återgå till sina sysslor som president.

I början av maj gjorde han ett framträdande i samband med att flera av de kvinnor och flickor som kidnappats av terrorrörelsen Boko Haram släppts, men åkte därefter tillbaka till London för fortsatt vård. Sedan dess har inte setts till i offentligheten.

ANNONS

Spekulationer och rykten

Under Buharis långa frånvaro är det vicepresidenten Yemi Osinbajo som hållit ställningarna. Förra veckan uppgav han att han rest till London för att kolla hur presidenten mår och sade att han återhämtar sig fort och inom kort bör kunna återvända till Nigeria.

Men den fortsatta oviljan att klargöra vilken typ av sjukdom Buhari lider av har gett upphov till rykten och osäkerhet. En del har spekulerat i om det kan röra sig om cancer, och ifrågasatt om den 74-årige ledaren kommer att kunna slutföra den andra halva som återstår av hans presidentperiod.

- Osäkerheten har gynnat ett slags maktspel bakom kulisserna där det gäller att positionera sig och knyta allianser inför framtiden, säger Henrik Angerbrandt, Nigeriakännare vid Nordiska Afrikainstitutet, till TT.

Ökade spänningar

I maj uppmanade en representant för regeringspartiet APC armén att vara uppmärksam på, och sätta stopp för, eventuella kuppförsök. Detta efter att arméchefen varnat för att ett antal politiker ska ha konspirerat med en grupp officerare.

Och förra måndagen gjorde Buharis fru, Aisha, ett kryptiskt inlägg på sin Facebooksida, som svar till en nigeriansk senators beskrivning av hennes man som "den frånvarande lejonkungen". "Gud har besvarat de svagare djurens böner. Hyenorna och schakalerna kommer snart att skickas ut ur kungadömet", skrev hon, enligt AFP. Kommentaren har tolkats som en referens till kampen för inflytande medan Buhari varit borta.

ANNONS

Enligt konstitutionen är det vicepresidenten som tar över om Buhari inte kan fullgöra sin presidentperiod.

Men det faktum att Osinbajo kommer från de kristna södra delarna av landet kan reta upp det muslimska norr, som haft "sin" representant i Buhari. Traditionellt sett brukar nämligen landets ledarskap rotera mellan regionerna och risken är att Nordnigeria inte skulle acceptera Osinbajo som övergångspresident fram till nästa val.

TT
Fakta: Afrikas folkrikaste land

Nigeria är med drygt 177 miljoner invånare Afrikas folkrikaste land. Oljeindustrin är drivkraften i landets ekonomi och står för 95 procent av exportinkomsterna, men de fallande oljepriserna har pressat landet hårt. Inkomstklyfterna är gigantiska och runt 90 procent av befolkningen lever på mindre än två dollar per dag.

Landet är indelat i 36 delstater, som styrs av folkvalda guvernörer. Nigeria befolkas av över 300 olika folkgrupper, de största är hausa, fulani, yoruba och igbo. Den kristna befolkningen, som utgör ungefär hälften, finns framför allt i södra delen av landet, medan norra delen är övervägande muslimskt.

Nigeria var fram till 1960 en brittisk koloni, men demokratin föll samman sex år senare på grund av etniska och religiösa motsättningar. Efter 30 års militärt styre återinfördes demokrati 1999.

Källa: Nationalencyklopedin, Utrikespolitiska institutet, Reuters

ANNONS