Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De flesta av Nya Zeelands anställda inom vård och skola ska vara fullvaccinerade inom kort. Arkivbild.
De flesta av Nya Zeelands anställda inom vård och skola ska vara fullvaccinerade inom kort. Arkivbild. Bild: Lynne Sladky/AP/TT

Krav på vaccin för anställda i vård och skola

Det blir obligatoriskt för de flesta vårdanställda och lärare i Nya Zeeland att vaccinera sig mot covid-19. Förordningen benämns "no jab, no job" (inget vaccin, inget jobb).

– Vi kan inte lämna någonting åt slumpen, det är därför vi gör det obligatoriskt, säger utbildningsminister Chris Hipkins, som även är ansvarig för landets arbete mot pandemin.

Läkare, sjuksköterskor och andra vårdanställda med patientkontakt måste ha fått två sprutor senast den 1 november. Detsamma gäller skolanställda som har kontakt med elever, från den 1 januari.

– Vaccinering är fortfarande vårt mest kraftfulla och effektiva verktyg för skydd mot smitta och sjukdom, säger Chris Hipkins.

Fram till i augusti i år hade Nya Zeeland som mål att helt undvika coronaviruset genom restriktioner och intensiv smittspårning. Med deltavarianten kom dock ett nytt utbrott i Auckland, vilket den senaste tiden har fått landet att byta strategi och lätta på restriktionerna.