Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Fogh Rasmussen, tidigare statsminister i Danmark och före detta Nato-chef. Arkivbild.

Krigsrapport kritiserar danska regeringen

Det danska folketinget fördes delvis bakom ljuset inför landets beslut att delta i bland annat Irakkriget, enligt en forskningsrapport från Köpenhamns universitet. Tidigare statsministern Anders Fogh Rasmussen avvisar dock kritiken.

En grupp forskare på universitetet har tittat på Danmarks deltagande i krigen i Irak, Afghanistan och Kosovo och kritiserar i en nysläppt rapport landets agerande.

"Danmarks militära engagemang avspeglar sig generellt i de politiska beslutsfattarnas vilja att tillmötesgå USA:s önskan om militärt bidrag", heter det i rapporten.

Enligt forskarna har besluten om att skicka danska soldater i krig fattats av ett fåtal personer. Regeringen har också enligt rapporten undanhållit folketinget information och därmed gett politikerna en ofullständig bild av läget.

- Jag blev överraskad över hur få det är som beslutar om Danmark ska gå i krig. I själva verket är det bara statsministern, utrikesministern och topptjänstemän som haft en dialog med amerikanska aktörer, säger Rasmus Mariager, en av forskarna bakom rapporten.

Tidigare statsministern Anders Fogh Rasmussen avvisar kritiken om att information skulle ha undanhållits.

Partierna Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti kräver nu att folketinget ska upprätta en granskningskommission med anledning av rapportens innehåll.