Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Den ekonomiska krisen i Venezuela gör att många kubaner fruktar att även Kuba kan drabbas av energibrist och frekventa strömavbrott, eftersom landet får huvuddelen av sin olja från allierade Venezuela. Arkivbild.

Kubaner fruktar venezuelansk kris

Rädslan för att den akuta krisen i Venezuela ska sprida sig till Kuba har ökat, efter uppmaningar om att använda mindre el och arbeta kortare dagar.

Kuba måste minska bränsleförbrukningen med en tredjedel och dra ner på statliga investeringar och import. Det har ekonomiminister Marino Murillo slagit fast.

Minskade exportinkomster och bränsletillförsel är enligt Murillo huvudanledningen till att ekonomin bara vuxit med en procent hittills i år. Även det låga priset på nickel och en dålig sockerskörd har bidragit.

Samtidigt undrar många hur länge det krisande Venezuela kommer att fortsätta förse Kuba med olja – inte minst om den impopuläre Nicolás Maduro tvingas bort från presidentposten.

Murillos uppmaningar leder snabbt tanken till Maduros drastiska åtgärder under våren, med dagliga planerade strömavbrott och tvådagarsvecka för statsanställda.

- Vi vet alla att det är venezuelansk olja som håller våra lampor tända. Människor är övertygade om att ifall Maduro tvingas bort, kommer vi att få strömavbrott här också, säger bloggaren Regina Coyula till The New York Times.

Rädslan om Venezuela kraschar, är en återgång till 90-talets specialperiod. Tiden efter Sovjetunionens fall slog hårt mot Kuba, men enligt president Raúl Castro är landet mycket bättre rustat idag.