Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk tillsammans med bland andra den egyptiske presidenten Abdel Fattah Al-Sisi vid toppmötet i Egypten mellan EU:s och Arabförbundets ledare.

Löfven hoppas på resultat i Egyptenmötet

Sverige deltar i ett historiskt sammanträde i egyptiska Sharm el-Sheikh. För första gången någonsin samlas EU:s och Arabförbundets ledare för ett gemensamt toppmöte.

Orden är stora och tiden knapp för den svenske statsministern och de andra stats- och regeringscheferna som sammanstrålar i badorten vid Röda havet. Dagordningen är omfattande.

Toppmötet inleddes i ett kongresscentrum i öknen strax utanför Sharm el-Sheikh sent på söndagseftermiddagen – och det rundas av mindre än ett dygn senare. Under den tiden väntas deltagarna avverka ämnen som migration, klimatförändringarna, säkerhet, läget i regionen, multilateralism, handel och investeringar.

- Det är väldigt viktigt att vi tar upp det till ledarnivå nu, att vi kommer överens om slutsatser, säger Stefan Löfven till de tre svenska journalisterna på plats.

Slutsatserna viktigast

Utkast till slutsatserna han syftar på har redan arbetats fram under möten på lägre nivå, som minister- och ambassadörsmöten.

- Det är väldigt viktiga skrivningar där, om internationell rätt, om mänskliga rättigheter, om ekonomisk utvecklig, om kvinnors rättigheter och jämställdhet. Det är klart att det är viktigt att arabstaternas och EU:s medlemsstaters ledare möts och pratar om detta, säger Stefan Löfven.

TT: Mänskliga rättigheter finns ju inte med som en punkt, vad tycker du om det?

- Inte en punkt på dagordningen specifikt, men det står med i slutsatserna.

TT: Men vad tycker du om att det inte är med på dagordningen?

- Det ingår i slutsatserna. Hur man formulerar en dagordning är en sak, men att det ingår i våra slutsatser och att vi är överens om att det är en viktig fråga att arbeta vidare med, det är det viktigaste.

"Konkret resultat"

Vad gäller punkten om läget i regionen kommer den främst handla om Syrien och Jemen. Migrationsfrågan lär handla om Medelhavet och hur man bättre ska hantera flödet av migranter som väljer den ofta livsfarliga vägen till Europa.

- Det är ett väldigt konkret resultat att vi har det här toppmötet. Vi måste förstå betydelsen av detta. Det här är vårt grannområde. Att vi samarbetar för att minska risken att människor ska behöva fly för att få ett bättre liv, att vi minskar risken för terrorangrepp, att vi hjälps åt att utveckla länder är oerhört viktigt för den här regionen, och för EU och för Sverige, säger Stefan Löfven.

Det uttalade syftet med toppmötet är att stärka relationerna mellan Europa och arabvärlden, men bakom kulisserna kan mycket annat hända. Stefan Löfven inledde till exempel vistelsen i Egypten med att träffa den irakiske presidenten Barham Salih och diskutera återbyggnaden och säkerheten i Irak.

- Det är väldigt viktigt för att irakier som finns i Sverige ska kunna återvända till Irak.