Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.

Labour vill skynda på May om brexit

ANNONS
|

Premiärminister Theresa May kämpar mot klockan för att få till en omförhandling av utträdesavtalet med EU, och oppositionspartiet Labour vill att hon skyndar sig.

Det brittiska parlamentet har röstat nej till avtalet. May kommer i veckan att be ledamöterna om en bekräftelse på att de vill att hon ska fortsätta att försöka få till en ändring av den så kallade nödlösningen om Nordirland, enligt en regeringskälla.

Det finns en oro för att Mays förhandlingar drar ut på tiden, och med det en ökad risk för att Storbritannien lämnar EU den 29 mars utan ett avtal. Labour planerar att kräva att det hålls en ny omröstning om ett avtal senast den 26 februari.

ANNONS

Labours brexittalesman Keir Starmer hävdar att May avser att återvända till parlamentet när det bara återstår en vecka till brexit, och då tvinga ledamöterna att välja mellan hennes avtal eller inget alls.

- Vi kan inte låta det hända, säger han till The Sunday Times.

TT-Reuters
Fakta: Brexitproblemet på Irland

Nordirland exploderade i slutet av 1960-talet i upplopp och våldsamheter mellan Londontrogna unionister och Irlandsvänliga republikaner. På båda sidor fanns militanta terrorrörelser som använde sig av mord och bombdåd. Totalt har över 3 600 personer dödats och tiotusentals blivit skadade.

I det så kallade Långfredagsavtalet 1998 enades de olika politiska grupperna samt Storbritanniens och Irlands regeringar om förhållandena för en maktdelning. Avtalet innebär bland annat att gränsen ska hållas öppen och att invånarna i nord fritt får välja om de vill vara irländska eller brittiska medborgare eller både och. Nordirland har samtidigt rätt att bryta sig ut och ansluta sig till republiken Irland, om det godkänns i folkomröstningar på båda sidor om gränsen.

För att undvika nya problem i och med Storbritanniens kommande utträde ur EU har parterna enats om en nödlösning — kallad backstop på brexitengelska — för att hålla gränsen öppen. Nödlösningen ogillas dock starkt av unionisterna och många brexitvänliga brittiska parlamentsledamöter som tills vidare vägrat att godkänna det utträdelseavtal som förhandlats fram.

ANNONS