Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S). Arkivbild.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S). Arkivbild. Bild: Philip Davali/Ritzau Scanpix/TT

Leenden igen – danska munskyddskravet slopas

Skolor återvänder till vardagen och krav på munskydd tas bort nästan överallt. Från och med i dag är det därmed grönt ljus för den som vill shoppa utan munskydd eller visir i Danmark.

ANNONS

– Det här är en dag som vi har längtat efter sedan augusti, när munskyddskraven infördes. Det blir så härligt att få leendena tillbaka i butikerna, säger Lars Aarup, kommunikationschef på Coop om beskedet.

Det allmänna kravet som gällt upphävs i dag, den 14 juni. Munskyddskravet slopades efter ett beslut i förra veckan, efter hårda förhandlingar med nattmangling mellan regeringen och övriga partigrupper i folketinget, förutom populistiska Nye Borgerlige.

Beskedet tas emot med lättnad på flera håll. Fackföreningen HK Handel gläds åt att anställda nu slipper munskyddskravet. Är det några anställda som fortsatt vill ha det är förbundet säkra på att de kommer att få det.

ANNONS

– Det är viktigt att poängtera att man tar bort ett krav på munskydd. Man sätter ju inte i gång ett förbud mot munskydd eller visir i butikerna, säger Per Tønnesen vid HK Handel.

Vissa saker i butikerna kommer dock ännu påminna om att pandemin inte är över. Handsprit, avståndsmarkeringar i golvet och plexiglasskärmar ska fortsatt finnas på plats.

Munskyddskravet försvinner även på flera andra ställen, bland annat i kollektivtrafiken. Dock måste den som står upp i kollektivtrafik fortsätta ha munskydd augusti ut.

Andra lättnader som införs från och med nu i Danmark gäller kravet på att ha ett så kallat coronapass – som danskarna under en längre tid har haft och som visar en persons vaccinerings- och smittostatus. Passet har fungerat som en sorts åtkomstbiljett till exempelvis vissa evenemang, men nu slopas kravet på att uppvisa det på bland annat bibliotek och vid vissa fritids- och föreningsaktiviteter.

Danska skolor och utbildningsinstitut får också lova att återvända till en normal vardag.

ANNONS