Störst i Italiens EU-val – men fortsatt minst i regeringen. Legas Matteo Salvini utesluter dock ett nyval för att ändra maktbalansen. Bilden togs i måndags.
Störst i Italiens EU-val – men fortsatt minst i regeringen. Legas Matteo Salvini utesluter dock ett nyval för att ändra maktbalansen. Bilden togs i måndags.

Lega-nej till nyval – väjer för annan kris

I EU-valet kastades maktbalansen i den italienska regeringen om helt och hållet, men Lega – som nu är dubbelt så stort som M5S – siktar inte på nyval. Det sköra samarbetet väjer undan en annan kris som rör en bedrägeridömd Legatopp.

ANNONS
|

I det italienska valet förra året fick Lega som enskilt parti drygt 17 procent av rösterna, medan Femstjärnerörelsen (M5S) blev klart störst med drygt 32. Men i EU-valet, som hölls när partierna styrt Italien tillsammans i ett års tid, blev resultatet nästan precis tvärtom.

Lega fick drygt 34 procents väljarstöd och M5S lite drygt 17. Det har väckt spekulationer om att Lega skulle önska att den nya balansen återspeglas även i parlamentet och i regeringen, men det avfärdas helt av Legaledaren Matteo Salvini.

"Mycket att göra"

- Det kommer inte att bli något tidigt val. I september kommer vi att förbereda budgeten, säger han.

ANNONS

- Om jag ville sänka regeringen skulle jag inte lägga dag och natt på att få fram politiska förslag. Det finns så mycket att göra, jag vill inte ha ett nyval.

Till följd av M5S stora opinionstapp tog ledaren Luigi Di Maio, som precis som Salvini är vice premiärminister, initiativ till att låta partimedlemmarna rösta om huruvida det fortfarande fanns förtroende för hans ledarskap.

"Ingen kommer undan. Jag har aldrig smitit från ansvar", skrev Di Maio i ett blogginlägg.

Nästan 45000 femstjärnemedlemmar sade sitt via det direktdemokratiskt orienterade partiets interna, nätbaserade röstningssystem. Runt 80 procent röstade för att Di Maio ska sitta kvar, rapporterar de italienska nyhetsbyråerna Ansa och AGI.

Förskingring i fokus

Vid sidan av opinionssvängarna har det kompromissfyllda regeringssamarbetet varit på väg mot en mer trängande konflikt.

Edoardo Rixi, biträdande transportminister från Lega, har dömts för förskingringsbrott som han begick när han var förtroendevald på regional nivå. Från M5S, ett anti-etablissemangsparti sprunget ur en proteströrelse mot korruption, har det höjts ilskna avgångskrav. Rixi har överklagat domen och Legaföreträdare har viftat bort M5S-kraven.

ANNONS

Nu har Rixi själv dock lämnat in en avskedsbegäran, vilket kan innebära att frågan försvinner från regeringens förhandlingsbord. I stället utses han till Legas talesperson i transportfrågor.

"Jag godtar hans avsked bara för att skydda honom och regeringsverksamheten från orimliga attacker och polemik", säger Legaledaren Salvini i ett uttalande.

TT-Reuters
ANNONS