Lesothos premiärminister Thomas Thabane, här på besök i FN i fjol, ska delges misstanke om mord. Arkivbild.
Lesothos premiärminister Thomas Thabane, här på besök i FN i fjol, ska delges misstanke om mord. Arkivbild. Bild: Frank Franklin II/AP/TT

Lesotholedare anklagas för mord på exhustru

Lesothos premiärminister Thomas Thabane, 80 år, kommer på fredagen att delges misstanke om inblandning i mordet på sin exhustru Lipolelo Thabane.

ANNONS

– Vi har kommit överens med hans advokat om att han ska inställa sig i rätten och formellt ställas till svars för mord. Det betyder inte nödvändigtvis att han var där, men han agerade i samförstånd, säger biträdande polismästare Paseka Mokete.

Sedan tidigare misstänks även premiärministerns nuvarande hustru Maesaiah Thabane för inblandning i mordet på exhustrun Lipolelo Thabane, som blev överfallen och ihjälskjuten av okända gärningsmän i utkanten av huvudstaden Maseru sommaren 2017.

Hon var då involverad i en uppslitande skilsmässoförhandling med Thomas Thabane, som två dagar efter mordet tillträdde som premiärminister. Ytterligare två månader senare gifte Thomas Thabane om sig med Maesaiah Thabane, uppger al-Jazira.

ANNONS

Mordhärvan har skakat den lilla bergsnationen Lesotho, som är helt omgiven av Sydafrika, och Thabanes parti ABC hade gett honom till i dag torsdag att avgå.

Thabane meddelar dock i ett radiosänt tal att han avser att lämna ämbetet först den 31 juli.

– Jag hoppas att mina återstående månader på posten kommer ge parlamentet och mitt parti tillräckligt med tid för att ta fram övergångsarrangemang, säger premiärministern.

ANNONS