Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Litauen stoppar alla flyg över Belarus luftrum

Litauen stoppar alla flygningar genom belarusiskt luftrum efter att ett Ryanairplan på väg från Aten till Vilnius i går tvingades ner i Minsk, rapporterar AFP.
I Sverige kommer Transportstyrelsen inom kort att uppmana svenska flygbolag att undvika belarusiskt luftrum, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko beordrade på söndagskvällen att ett Ryanairplan på väg från Grekland till Litauen skulle landa i Belarus. Två stridsflygplan skickades upp för att följa det.

Planet eskorterades ner av belarusiska stridsflygplan och väl nere i Minsk greps den regimkritiske journalisten Roman Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega. Ytterligare fyra personer följde inte med planet från Minsk till Vilnius. Enligt Ryanairs vd Michael O’Leary misstänks även belarusiska agenter funnits med på planet.

LÄS MER: Lukasjenko tvingade ned passagerarplan

Protasevitj lever, liksom andra framträdande oppositionella, i exil i Litauen på grund av president Aleksandr Lukasjenkos hårdföra styre. Han har stämplats som terrorist av den belarusiska regimen.

Hård kritik mot diktatorns agerande

Kritiken mot den belarusiske diktatorns agerande har varit kraftig.

"Det är fullständigt uppenbart att detta är en insats som iscensatts av underrättelsetjänsten, för att få tillgång till planet och fängsla aktivisten och bloggaren Roman Protasevitj", skrev den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som lever i exil i Litauen, i ett uttalande på Telegram enligt Reuters.

Belarus har omkring 9,5 miljoner invånare och är till ytan knappt hälften så stort som Sverige.

Landet gränsar till Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Ukraina och styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och dennes auktoritära regering.

Regimen anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna och har utestängts från Europarådet. Belarus kallas ofta för "Europas sista diktatur".

Samtliga presidentval sedan 1994 har utdömts som mer eller mindre odemokratiska.

Källa: Utrikespolitiska institutet/Landguiden

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skräder inte orden efter Belarus agerande.

"De som ligger bakom kapningen av Ryanairplanet måste beläggas med sanktioner", skrev hon på Twitter sent på söndagskvällen. Hon krävde också att Protasevitj ska "släppas omedelbart".

EU väntas svara på händelsen med skärpta sanktioner, bland annat kring flygförbud över landet och till kvällens toppmöte i Europeiska rådet har agendan ställts om.