Hur och var sprids smitta vid en konsert? Ett tyskt experiment söker svaret. Arkivbild.
Hur och var sprids smitta vid en konsert? Ett tyskt experiment söker svaret. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Måttligt intresse för tysk covid-konsert

Knappt 1 500 personer har anmält sig till det tyska konsertexperimentet Restart-19, en simulering av smittrisken för covid-19 vid större sammankomster. Det är betydligt färre än de 4 200 personer universitetet i Halle vill ha.

ANNONS

Runt 4 000 skulle motsvara en vanlig publiksiffra vid en större konsert, men underlaget är tillförlitligt även med ett lägre antal deltagare och experimentet kommer att genomföras ändå, försäkrar projektledaren Stefan Moritz.

Under experimentet kommer deltagarna att förses med mätinstrument som känner av hur de rör sig i lokalen och hur nära de kommer andra personer.

– Vi vill se vad som egentligen är farligt vid ett stort evenemang. Naturligtvis har man kontakt med andra, men var? Är det nära scenen? Vid ingången, vid serveringen eller kanske redan på resan dit? säger Stefan Moritz till public service-kanalen MDR.

Deltagarna kommer att förses med munskydd och handsprit. Institutionen understryker att de inte kan erbjuda ett hundraprocentigt skydd, men att maskerna fångar upp så mycket att smittrisken är extremt liten.

ANNONS

Experimentet utförs den 22 augusti i Leipzig. Den tyske sångaren Tim Bendzko står för musiken.

Boel Holm/TT

ANNONS