Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes president Emmanuel Macron kommer att uttala sig om de massiva demonstrationerna av proteströrelsen Gula västarna under måndagskvällen. Arkivbild.

Macron bryter tystnaden efter demonstrationer

Frankrikes president Emmanuel Macron planerar att uttala sig efter helgens demonstrationer sedan han hållit en låg profil i flera veckor. Hans första offentliga tillkännagivanden sker på måndagskvällen, meddelar hans stab.

Brända bilar, barrikader och krossade fönsterrutor, samt 1 723 gripanden. Det är polisens facit efter helgens protester från rörelsen Gula västarna.

President Emmanuel Macron kommer att hålla ett tal på måndag klockan åtta, efter möten med fackliga företrädare och företagsledare, säger arbetsmarknadsminister Muriel Penicaud. Enligt henne kommer presidenten att genomföra omedelbara och konkreta åtgärder, rapporterar Reuters.

- Men alla problem med de Gula västarnas demonstrationer går inte att lösa genom att vifta med en trollstav, säger regeringens talesperson Benjamin Griveaux.

Macron – som hållit en mycket låg profil de senaste veckorna – har kritiserats för sin tystnad. Regeringen har redan backat om aviserade bränsleprishöjningar, frågan är nu hur långt den är beredd att gå för att tillmötesgå demonstranterna. Enligt Penicaud kommer presidenten definitivt inte gå med på kravet om höjda minimilöner.

- Vi vet att det förstör jobb. Om vi höjer alla löner automatiskt kommer många företag att gå i konkurs. De kommer att behöva höja priserna och ingen skulle betala för deras tjänster, säger arbetsmarknadsministern i en intervju i fransk tv

Färre skadade

Det senaste våldsutbrottet bedöms ha varit avsevärt mindre än förra helgen, delvis beroende på såväl en stor polisnärvaro som rejält blött väder på lördagskvällen. Men medan färre människor skadats, konstaterade myndigheterna att vandalismen varit större än under förra lördagens protester.

De våldsamma protesterna är en katastrof inte bara för enskilda butiksägare utan även för landets ekonomi, sade finansminister Bruno Le Mair när han besökte plundrade affärer i Paris. Regeringen hade inför lördagen deklarerat nolltolerans mot anarkister och bråkmakare från extremhögern och extremvänstern, som använt protesterna till att ytterligare spä på kaoset.

Spred desinformation

Det var fjärde helgen i rad som protester mot president Macrons ekonomiska reformpolitik hölls över hela landet, däribland i Marseille, Bordeaux, Lyon och Toulouse. Men värst drabbat av skadegörelse och våld blev återigen Paris.

Över 670 personer greps i Paris, många av dem stoppades redan när de anlände till tågstationer och mötesplatser, beväpnade med hammare och metallklot. Enligt brittiska Times har hundratals konton på sociala medier, med kopplingar till Ryssland, använts för att sprida falska uppgifter och elda på protesterna.

Av totalt 1 723 personer som greps i hela Frankrike under lördagen har omkring 500 släppts, enligt inrikesdepartementet.