Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

"Jag beklagar djupt beslutet", säger Emmanuel Macron. Arkivbild.

Macron djupt besviken på Trumps beslut

Frankrikes president Emmanuel Macron är djupt besviken på Donald Trumps beslut att dra tillbaka USA:s trupper från Syrien.

Den franske presidenten uttalade sig under en presskonferens i Tchads huvudstad N'Djamena, där han befinner sig för att fira jul med franska trupper som är utposterade i landet.

USA:s president Donald Trump berättade i veckan att han vill dra tillbaka samtliga runt 2 000 amerikanska soldater från Syrien, med motiveringen att de lyckats med sitt uppdrag att bekämpa IS.

- Jag beklagar djupt beslutet som fattats om Syrien, säger Emmanuel Macron ståendes vid sidan om Tchads president Idriss Déby, rapporterar Le Monde.

- Att vara allierade är att strida sida vid sida.

Trumps besked fick hans försvarsminister Jim Mattis att avgå. Den franske presidenten valde att hylla Mattis, gav honom ett stort tack och kallade honom "en pålitlig samtalspartner".

USA:s tillbakadragande har tidigare kritiserats av både Storbritannien och Frankrike, som anser att terrorgruppen IS fortfarande inte är helt besegrad.

I sitt avskedsbrev skrev Jim Mattis att han högt värdesätter att USA:s allierade behandlas med respekt och att presidenten förtjänar en försvarsminister vars åsikter bättre stämmer överens med hans egna.