Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Demonstranter från Gula västarna tittar på ljusspelet över Triumfbågen i centrala Paris på nyårsafton.

Macron: Vi kan göra bättre

Frankrikes president Emmanuel Macron lovar att göra mer för att förbättra medborgarnas liv, men poängterar i sitt nyårstal att ökade offentliga utgifter inte är lösningen. Samtidigt fortsätter de Gula västarna sina protester.

Nästan 150 000 poliser, varav 12 000 i huvudstaden Paris, hade satts in för att upprätthålla ordningen under nyårsafton när Gula västarna hade planerat nya protester. Demonstranter i de väl synliga västarna syntes bland nyårsfirare i centrala Paris, men hade aviserat att kvällen var ägnad åt firande snarare än uppror. I Bordeaux valde ett tiotal aktivister att ockupera en bro.

"Kan göra bättre"

Macrons tv-sända tal under nyårskvällen verkade vara ett försök att vända blad efter sex veckor av tidvis mycket våldsamma protester.

- Vi kan göra bättre och vi måste göra bättre, sade presidenten i det kvartslånga talet.

Samtidigt manade han medborgarna att "acceptera verkligheten".

- Vi lever i en av världens största ekonomier, med en del av den bästa infrastrukturen i världen. Vi betalar inget eller mycket litet för våra barns skolgång och vi behandlas av utmärkta läkare till kostnader som är bland de lägsta i den industrialiserade världen, sade presidenten.

Håller fast vid planer

Samtidigt som han erkände att samhällsservicen behöver bli bättre på landsbygden, där proteströrelsen Gula västarna föddes, framhöll han att de offentliga utgifterna inte bör öka.

Han sade att han tänker hålla fast vid sina reformplaner trots att han backat från de kritiserade höjningarna av bränsleskatterna.

Gula västarna (Gilets jaunes) är ett löst sammansatt initiativ som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje mot president Macron och hans politik.