Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Adolf Hitler skakar hand med Philippe Petain i oktober 1940. Senare kom Petain att utses till Frankrikes premiärminister.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Macron vill hylla kontroversiell soldat

Frankrikes president Emmanuel Macron planerar att hylla marskalken Philippe Petain som ledde den franska armén till seger under slaget vid Verdun 1916 – men som senare kom att samarbeta med nazisterna i Tyskland under andra världskriget.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Den 11 november är det exakt 100 år sedan första världskriget avslutades. Presidentens plan att hedra Petain tillsammans med sju andra franska marskalker har mötts av skarp kritik från judiska grupper, politiska motståndare och på sociala medier.

"Petain var en förrädare och antisemit. Hans brott och svek kan inte raderas från historien", skriver vänsterpolitikern Jean-Luc Mélenchon på Twitter.

Petain – känd som "soldaternas soldat" – befordrades till befälhavare över den franska armén. När han två decennier senare utsågs till premiärminister i Vichyregeringen under den tyska ockupationen av Frankrike 1940-1944, samarbetade han med nazisterna i deportationen och utrotningen av franska judar.

Efter kriget blev Petain dömd till döden för förräderi, ett straff som senare mildrades till livstids fängelse.