Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Frihet – vi vill ha er hemma". Katalanska demonstranter kräver att "de två Jordi", Jordi Cuixart och Jordi Sànchez som gripits av myndigheterna, ska friges.

Madrid straffar Kataloniens regering

Den spanska regeringen viker inte från sin bestämda linje: Kataloniens regionregering avsätts i väntan på nyval. Makthavarna ersätts av ministrar från Madrid. I Barcelona bidrog beskedet till nya protester och omkring 450 000 människor demonstrerade.

Den spanska regeringen skickar nu sitt åtgärdspaket till den spanska senaten.

Åtgärderna sker med hänvisning till artikel 155 i Spaniens grundlag, som ger Madridregeringen makt att skydda "Spaniens allmänna intressen" om någon region inte fullföljer sina åtaganden. Att Katalonien höll en olagligförklarad folkomröstning om självständighet tvingar regeringen att agera, enligt premiärminister Mariano Rajoy.

På en presskonferens säger Rajoy att hans ministrar inte kommit fram till att självstyret ska dras in helt. Däremot måste makthavare som brutit mot lagen i samband med folkomröstningen, för tre veckor sedan, bort. Därför föreslår Spaniens regering att Kataloniens regionalregering avsätts, i väntan på nyval i området.

- Jag vill utlysa val så fort normaliteten är tillbaka, säger Rajoy.

Kataloniens president Carles Puigdemont var en av de många som efter Rajoys tal valde att delta i en stor demonstration i Barcelona. Efter manifestationen gjorde Puigdemont ett uttalande där han kallade regeringens åtgärder en attack mot demokratin, den värsta sedan förtrycket under diktatorn Francisco Franco enligt hans mening.

Röstar på fredag

Förslagen som Rajoy och hans ministrar har tagit fram under ett flera timmar långt möte på lördagsförmiddagen skickas nu till senaten i Madrid, som väntas rösta om dem på fredag.

Premiärminister Rajoys parti Partido Popular har majoritet i senaten, så om inget oväntat händer ska förslagen inte stöta på patrull där.

Regeringen har också både kung Felipe VI samt EU bakom sig när det gäller att försöka hindra regionen från att utropa självständighet.

Gripna ledare

Puigdemont anser att Katalonien kan förklara sig självständigt efter folkomröstningen den 1 oktober. Däremot har han varit kryptisk i sina uttalanden om huruvida han verkligen har utropat självständighet än.

Regionpresidenten har föreslagit dialog med centralregeringen i Madrid. Rajoy svarade på lördagen att Puigdemont har bjudits in för att förklara sig vid flera tillfällen, men att han då inte hade kommit.

Med sex dagar kvar till omröstning i senaten är nu frågan hur opinionen reagerar, och om de stora demonstrationsskaror båda sidor tidigare lockat nu kommer ut på gator och torg igen.

Diskutera Madrids besked

Det katalanska parlamentet ska för sin del samlas för att dryfta beskedet från Madrid, sade Puigdemont.

Redan under eftermiddagen samlades folk i centrala Barcelona med krav på att släppa två ledare för organisationer som eftersträvar självständighet för Katalonien. De båda, som greps i måndags, är Jordi Cuixart i Navarro som leder Òmnium Cultural och Jordi Sànchez Picanyol som är ordförande i sammanslutningen Katalanska nationalförsamlingen (ANC).

Polisen uppger att omkring 450 000 människor demonstrerade i Barcelona.