Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Juan Guaidó. Arkivbild.

Maduroregimen fråntar Guaidó rättigheter

Maduroregimen i Venezuela har fråntagit oppositionsledaren Juan Guaidó rättigheten att inneha offentliga ämbeten. Han bannlyses från sådana poster i 15 år, enligt ett uttalande i nationell tv på torsdagen.

Detta är ännu en åtgärd från president Nicolás Maduros regering för att försöka marginalisera Juan Guaidó. Han är ordförande i landets nationalförsamling och har utropat sig själv till interimspresident, vilket godkänns av USA och ett femtiotal andra länder.

Samtidigt som maktkonflikten utspelar sig mellan Maduro och Guaidó har den också kommit att handla om Ryssland och USA. Ryssland har skickat vad Moskva kallar "specialister" till landet, en militär närvaro som enligt amerikanska uppgifter består av bland annat cybersäkerhetsexperter. Ryssland hävdar att styrkorna inte utgör något säkerhetshot, något som USA avfärdar.

- Jag är inte så säker på att jag litar på allt de säger, konstaterar USA:s tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan utan att utveckla vad han tror att de ryska trupperna gör i Venezuela.