Oppositionsledaren Juan Guaidó utreds och har fått reseförbud. Arkivbild.
Oppositionsledaren Juan Guaidó utreds och har fått reseförbud. Arkivbild.

Maktkampen trappas upp i Venezuela

En intensiv maktkamp pågår om det oljerika Venezuela. Oppositionsledaren Juan Guaidó, som utropat sig till interimspresident, utreds och har fått reseförbud av den mångårige ledaren Nicolás Maduros socialiststyre. Guaidó uppmanar EU att införa nya sanktioner mot landet, vid sidan av USA:s.

ANNONS
|

- Vi behöver fler sanktioner från EU, liknande dem från USA. Vi lever i en diktatur och det behöver sättas press på den. Fler och fler människor mördas, säger Guaidó i en intervju med tyska Bild, enligt nyhetsbyrån AFP.

EU införde för ett drygt år sedan sanktioner mot Venezuela med anledning av den stegrande politiska krisen i landet. Detta efter att USA gjort detsamma och utpekat Maduro som ett hot mot demokratin i landet. Häromdagen införde USA ytterligare sanktioner mot landets statliga oljebolag, något som enligt Washington syftar till att underlätta maktskiftet i landet.

ANNONS

Starka reaktioner

Ackompanjerad av gatuprotester utropade Guaidó sig i förra veckan till tillfällig president, sedan omvalet av Maduro till president i fjol dömts ut av såväl oppositionen som bland andra USA, EU och flera grannländer till Venezuela. Eftersom Guaidó är talman i parlamentet har han visst grundlagsstöd för att gå in på posten.

Under onsdagen talade Guaidó i telefon med USA:s president Donald Trump, enligt Vita huset.

USA erkände omedelbart Guaidó som president i samband med utropandet, medan flera EU-länder manade Maduro att utlysa nyval. Reaktionerna från Madurostyret lät inte vänta på sig. Guaidó har anklagats för att gå USA:s ärenden och därmed förråda sitt land. Han har förbjudits att lämna Venezuela och hans tillgångar har frysts medan en utredning pågår, skriver Maikel Moreno, ordförande i landets högsta domstol (TSJ), på Twitter. Domstolens oberoende under Maduros regering är kraftigt ifrågasatt.

Redo förhandla

Maduro själv vägrar släppa makten i från sig och har fått stöd av bundsförvanter som Kina, Ryssland och Turkiet. Venezuela är nu en tryckkokare för motsättningarna mellan Washington och Moskva.

I en intervju med den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Ria säger Maduro ånyo att han är redo att förhandla med oppositionen, under överseende av internationella medlare.

- Jag är redo att sätta mig vid förhandlingsbordet med oppositionen för att tala om Venezuelas bästa, för freden och framtidens skull, säger Maduro.

ANNONS

Maduro förkastar dock nyval till presidentposten.

- Presidentval har hållits i Venezuela, och om imperialisterna vill ha ett nytt val låt dem vänta till 2025, säger han till Ria.

"Dramatisk effekt"

Guaidó har de senaste dagarna försökt få kontroll över PDVSA, det statliga bolag som håller i oljeutvinningen och därmed är nyckeln till större delen av Venezuelas statliga inkomster. Han får stöd från USA, som infört sanktioner mot PDVSA och det USA-baserade dotterbolaget Citgo.

Enligt tidigare beräkningar utgör fossila bränslen hela 96 procent av Venezuelas exportinkomster. Landet sitter på gigantiska gas- och oljereserver och oljetillgångarna tros vara världens största. Men fallande oljepriser i kombination med ekonomisk vanskötsel har lett till svår kris. I dagens Venezuela råder brist på mat och mediciner och miljoner människor har flytt landet.

Vänsterledare i Latinamerika, bland dem Maduro själv, har hävdat att USA så starkt tar ställning för Guaidó för att landet vill ta kontroll över oljetillgångarna. Men USA hävdar att sanktionerna syftar till att återupprätta verklig demokrati i Venezuela.

Den 35-årige Guaidó har manat till ett stort antal utspridda, mindre demonstrationer mot Maduroregimen under onsdagen, och större samlade manifestationer till helgen. Hans anhängare befarar att landets ledning ska försöka gripa honom, men av domstolen TSJ:s besked framgår inte om han ska frihetsberövas eller ej.

ANNONS

Rättad: Fossila bränslen står för 96 procent av Venezuelas exportinkomster.

TT
Fakta: Venezuela

Landets ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chavez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet, som hölls i maj 2018. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet.

Venezuela sitter på jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars intäkter till 96 procent kom från oljan. Venezuela lider nu av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt. Det råder brist på mat och mediciner. Över en miljon människor har flytt till grannlandet Colombia, den största flyktingvågen i Colombias historia.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS