Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Man byggde ett roterande hus i Bosnien och Hercegovina

72-årige Vojin Kusic från Bosnien och Hercegovina gav sig på ett udda byggprojekt. Hans fru hade i många år uttryckt en önskan om att kunna byta plats på rummen i huset när än hon önskade. Efter att barnen tagit över familjeföretaget och Vojin fått mer tid över bestämde han sig för att uppfylla sin frus önskan, skriver nyhetsbyrån AP.

Det gröna huset med sitt röda metalltak sticker inte bara ut när det kommer till färgval. Huset är också byggt på en platta som gör att huset kan rotera i 360 grader vilket gör att man från dag till dag kan välja vilken utsikt man vill ha från de olika rummen. En dröm som mannen bakom husbygget Vojin Kusics fru haft sedan många år tillbaka.

– Efter att jag nått en viss ålder och mina barn tagit över familjeföretaget hade jag äntligen tillräckligt med tid för att utmana mig själv att uppfylla min frus önskan, säger Vojin Kusic till AP.

”Ett väldigt krävande arbete”

Det är inte det första huset som Vojin byggt. När han tidigare i livet byggt ett hus åt sin familj hade hans fru en önskan om att deras sovrum skulle få mycket sol vilket innebar att vardagsrummet fick ligga på andra sidan huset där man inte kunde se ut mot vägen. Efter ett tag ska Vojins fru klagat över att hon inte kunde se vilka som klev in på deras tomt från vardagsrummet. Då tog Vojin och byggde om huset för att byta plats på sovrum och vardagsrum.

– Jag fick riva väggen mellan två sovrum för att istället göra ett vardagsrum där jag fick också koppla om all el. Det var ett väldigt krävande arbete men jag gjorde som hon ville, säger han till AP.

När det började pratas om att ännu en gång bygga om huset bestämde sig Vojin för att istället bygga ett helt nytt hus som han skulle slippa bygga om vid ett senare tillfälle.

– Istället för att vänta på att hon skulle ändra sig igen så bestämde jag mig för att bygga ett nytt, roterande hus, som kan ändra position efter hennes preferenser. Nu kan även vår ytterdörr rotera så om hon får syn på några ovälkomna gäster kan hon rotera huset så att de istället går sin väg, säger han till AP.