Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild från gårdagens protestmöte i Istanbul, kulmen på en lång protestmarsch som inleddes i huvudstaden Ankara.

Marsch "en symbol för oppositionen"

Oppositionens stora marsch och protestmöte i Turkiet innebär en prestigeförlust för landets president Recep Tayyip Erdogan. Att arrangera ännu större möten för regimen i samband med årsdagen för kuppförsöket kan bli ett motdrag, tror bedömare.

I våras vann presidenten visserligen folkomröstningen om en ny grundlag, som ger honom själv större befogenheter. Men majoriteten var knapp och valet kantades av anklagelser om fusk och ojämna förutsättningar.

Att hundratusentals människor under söndagen samlades till en stor demonstration mot Erdogan, vilket var kulmen på en månadslång protestmarsch genom landet, innebär ännu en utmaning.

- Det är en prestigeförlust för Erdogan att så många samlades och att marschen blev en slags symbol för oppositionen och alla de som är oroade och arga över urholkningen av rättssystemet i Turkiet och massutrensningarna, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Folkligt stöd

För presidenten har protesterna inneburit en knivig situation, där varken att stoppa dem eller låta dem fortgå har varit ett lyckat alternativ.

- Att stoppa dem med våld skulle ha varit något helt annat än att slå ner demonstrationer med unga radikala krafter eller prokurdiska partiet till exempel. Det skulle nästan ha varit att erkänna att Turkiet har blivit en diktatur. Och Erdogan bygger sin legitimitet på att han har ett brett folkligt stöd, säger Paul Levin.

Glöms bort?

Marschen inleddes av ledaren för Turkiets främsta oppositionsparti CHP, Kemal Kilicdaroglu. Han har lyckats samla både turkiska och kurdiska nationalister, och stärkt sin egen position.

Frågan är nu hur oppositionen ska kunna ta vara på framgångarna. Kanske ligger man lågt den här veckan för att anhängare till opposition respektive regim inte ska riskera att mötas på gatorna, tror Levin. På lördag är det nämligen årsdagen efter förra årets misslyckade kuppförsök och presidenten och regeringspartiet AKP har planerat flera stora arrangemang för att högtidlighålla detta.

- Från oppositionens sida finns en risk att den här marschen glöms bort om det blir stora eller ännu större demonstrationer för regimen den kommande veckan. AKP kommer förmodligen ägna stor kraft åt att samla mycket människor, säger Paul Levin.