Irak har öppnat en massgrav i Nineveh-provinsen för att identifiera de personer vars kvarlevor finns i graven. Arkivbild.
Irak har öppnat en massgrav i Nineveh-provinsen för att identifiera de personer vars kvarlevor finns i graven. Arkivbild. Bild: Farid Abdulwahed/AP/TT

Massgrav öppnas för att identifiera IS-offer

Kvarlevor av 123 människor som dödats av terrorgruppen IS har grävts upp ur en massgrav i Irak. Landets myndigheter hoppas att de avlidna personerna ska kunna identifieras och att deras kvarlevor ska kunna överlämnas till efterlevande familjemedlemmar.

ANNONS

Personerna i massgraven som nu öppnas, belägen i Ninevehprovinsen, tros ha mördats av IS under en händelse i juni 2014 som fått namnet massakern vid Badushfängelset.

I samband med att terrorgruppens styrkor intog staden fritogs de fångar som uppgav sig vara sunnimuslimer ur stadens fängelse. De strax över 500 fångar som däremot uppgav att de var shiamuslimer föstes upp på lastbilar och kördes till en intilliggande ravin där de sköts ihjäl.

Över 200 massgravar har hittats i Irak sedan IS slogs tillbaka från områden som gruppen tidigare kontrollerade. Massgraven som nu ska undersökas hittades redan 2017 men har inte kunnat analyserats förrän nu.

ANNONS

Under våren har inledningsvis ett tiotal familjer vars anhöriga saknas lämnat blodprov. Dna från kvarlevorna kommer att jämföras med dna i blodproverna för att se om individerna är släkt med varandra. Målet är att kvarlevorna ska kunna återlämnas till familjer och anhöriga.

En av de som väntar på svar på vad som hände deras familjemedlem är Abbas Mohammed vars son satt fängslad i Badush-fängelset vid tiden för massakern.

– Efter (år) av att inte veta om min son är levande eller död så behöver jag få svar, säger han till AFP.

Totalt uppskattas över 12 000 oidentifierade människor vara begravda i de massgravar som IS lämnade efter sig. FN har argumenterat att IS brott i Irak bör klassas som folkmord.

ANNONS