Theresa May möter medierna i Bryssel.
Theresa May möter medierna i Bryssel.

May: "Skyldiga att samarbeta"

Brexit skjuts upp – igen. Det nya beskedet är att Storbritannien ska lämna EU senast den 31 oktober i år. Premiärminister Theresa May kräver kompromissvilja i det brittiska parlamentet för att det ska bli möjligt.

ANNONS
|

Valet av utträdesdatum och om Storbritannien ska delta i valet till EU-parlamentet eller inte är nu upp till de folkvalda i det brittiska parlamentet, förklarar May i det brittiska underhuset, efter att ha återvänt till London från toppmötet i Bryssel.

- Och det måste ske så fort som möjligt, säger premiärministern.

Hon understryker att Torypartiet och Labour helt enkelt måste samarbeta. Efter framträdandet i parlamentet träffade May oppositionsledaren Jeremy Corbyn för att fortsätta de samtal som påbörjades förra veckan.

ANNONS

Måste hålla EU-val

En talesperson för Labour säger att bägge partier enades om att fortsätta samtalen för att ta steg mot en kompromiss.

Personer som deltog i toppmötet i Bryssel på onsdagen vittnar anonymt för Reuters om hur Theresa May slog an en historisk ton i sitt anförande. Hon lyfte fram det unika i att Labour och Tories faktiskt påbörjat samtal och konstaterade att partierna inte gjort gemensam sak i parlamentet sedan "The Blitz" – den tyska bombningen av Storbritannien under andra världskriget.

May hade bett EU om en förlängning till den 30 juni, men får till den 31 oktober på sig att förhandla i det brittiska underhuset.

- Den här förlängningen kan tolkas som att det finns olika bedömningar av vad som är mest effektivt, säger Göran von Sydow, forskare på Svenska institutet för Europapolitiska studier, till TT.

- Den motivering som den brittiska regeringen angett till varför de behöver en förlängning har av många inte uppfattats som särskilt betryggande och övertygande.

ANNONS

Junigräns för EU-val

May hoppas att det brittiska underhuset ska komma överens långt innan det förlängda slutdatumet i oktober. Inte minst för att hon vill undvika att hålla ett EU-val i maj.

Finns inget godkänt avtal på plats den 1 juni är det nämligen ett krav från EU:s sida – annars kastas de ut ur unionen utan något avtal.

- Om utträdet förlängs ska det också arrangeras ett EU-val i Storbritannien, och det finns ingen anledning att tro att de inte kommer att ordna ett sådant, säger von Sydow.

- Däremot finns det alltid en risk att det kan bli ett avtalslöst utträde av flera anledningar. Det viktigaste är att man ännu inte har ett bekräftat avtal, även om det ju är uppenbart att alla gör sitt yttersta för att undvika det.

May pressas hårt

En brexitförlängning innebär också en förlängning på premiärministerposten för Theresa May som lovat att avgå när parlamentet godkänt ett avtal för hur Storbritannien ska lämna EU. Men förseningen piskar upp ilskan och besvikelsen från konservativa politiker.

ANNONS

Och listan över kandidater som utmanar May växer. Över 30 ministrar har slutat sedan valet 2017 och flera av dem, som den tidigare utrikesministern Boris Johnson, har vänt sig mot Mays strategi och blivit en av hennes största kritiker.

TT
ANNONS